Debat

Måske kan skoleuniformer hjælpe på mobning

En dreng på 12 fortæller grædende sin mor at han ikke har lyst til at tage med klassen på udflugt til Kattegatcenteret fordi han bliver mobbet af en gruppe af de andre drenge i klassen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Han er høj, men har en ranglet facon. Han kan ikke lide fodbold, og er ikke hvad man vil kalde en udadvendt person.  Han kan bedst lide at gå alene rundt på biblioteket og læse de nyeste bøger inden for hans favorit genre "fantasy".

Hans tøj er hvad man ville kalde out of fashion. Det er ikke bare sidste års model, det er hvad mange ville kalde for kikset. Alt sammen noget der ikke falder inden for rammerne af hvad de andre "normale" børn synes er socialt acceptabelt.

Ovenstående er langt fra et enestående eksempel. Hver dag bliver et utal af børn ofre for mobning. Mange forældre har ingen ide om hvor galt det står til, og formår i øvrigt ikke at opdrage deres børn til ikke at mobbe deres skolekammerater og til ikke at gå med når en gruppe mobber en mindre "cool" dreng eller pige i deres årgang eller på deres skole for den sags skyld. 

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Hvordan kan man problemet så løses? Det er der flere der spekulerer over. En måde kunne være at skolen tog en mere aktiv og nogen ville sige radikal aktion overfor børnene.

Dette kunne være med en forstærkning af de antimobningsinitiativer som allerede ses i diverse folkeskoler. Et andet initiativ kunne være skoleuniformer.

Skoleuniformer fremstår i manges øjne som noget man ikke er foreneligt med de danske folkeskoler. Det er unaturligt og ikke noget man ville tillægge den mangfoldige folkeskole, hvor der skal være ret til at klæde sig som man vil.

Der er dog nogle fordele ved skoleuniformen, som mange ikke tager højde for, og som ville kunne hjælpe børn der til dagligt oplever at blive mobbet, nemlig at blive mobbet på grund af dit tøj. Dette kan særligt skyldes børnenes forældres manglende indkomst. Eksempelvis kan børn hvis forældre har lavt lønnede jobs ikke købe tøj på sider som liked. I stedet må de "nøjes" med tøj fra Føtex eller Bilka, hvilket gør dem til et nemt offer for deres socialt uerfarede skolekammerater.

Skoleuniformen ville, hvad end man kan lide den eller ej, afværge sådan et problem.

Eller hvad?