Problemer er til for at blive løst

Løber du som nyansat ind i vanskeligheder, er der mange potentielle hjælpere ved hånden

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skal du efter sommerferien i gang med dit første job, og føler du dig lidt alene med en stor udfordring, så tag en slapper: Næsten uanset hvor du skal arbejde, er der god assistance ved hånden, hvis der opstår problemer.

»Rigtig mange lærere og formidlere arbejder steder, hvor der er tradition for at tage sig godt af nyuddannede kolleger. Det er en stor hjælp«, siger Majken Tingstrøm, socialrådgiver i Rådgivningen for psykisk arbejdsmiljø i Danmarks Lærerforening.

Det er forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvem det er mest oplagt at kontakte, hvis du er usikker på noget, der har relation til dit arbejde, eller hvis der opstår andre problemer.

»Mange steder vil det som ny lærer eller formidler være oplagt først at snakke med teamet eller med den kollega, der er din mentor. Erfarne kolleger er tit rigtig gode til at sætte sig ind i de problemer, nye kan løbe ind i de første år, og har de ikke selv et løsningsforslag, kan de henvise dig til andre«, siger hun.

Tillidsrepræsentanten eller sikkerhedsrepræsentanten er også gode at kontakte. Begge skal tage vare på dine interesser og repræsentere dig og dine kolleger i en lang række sammenhænge. De er som regel godt inde i, hvad du kan forvente af hjælp, og hvilke formelle og uformelle muligheder der er.

Det er også oplagt, at du henvender dig til en af arbejdspladsens ledere, der udmærket ved, at det kan være hårdt at begynde på arbejdsmarkedet og, for en lærers vedkommende, for første gang stå for klasseundervisning, forældrekontakt, elevplaner og de andre opgaver, som er en del af hverdagen.

Rådgivningen for psykisk arbejdsmiljø er et af de steder i DLF, som medlemmerne kan kontakte direkte.

»Hvis du føler dig bedst tilpas ved at søge rådgivning her, er du velkommen, men rigtig mange henvender sig efter at være blevet henvist af deres lærerkreds eller af deres tillidsrepræsentant«, siger Majken Tingstrøm.

Næsten uanset hvilket problem du løber ind i, når du begynder på arbejdsmarkedet, er det nemmere at løse, jo tidligere du søger hjælp og rådgivning.

Er du kommet i en situation, hvor du for alvor må melde pas på arbejdet og måske skal igennem en længere sygeperiode, kan det være svært at komme i gang igen.

På samme måde kan det være en fordel, hvis du er åben omkring udfordringer, som du har svært ved at takle, så omgivelserne er klar over, hvad der er i vejen, og så de ved, at der er behov for hjælp.

»På mange skoler er der tradition for at hjælpe hinanden og for at se de problemer, som en ny lærer render ind i, som noget, der vedkommer alle. Hvis problemerne går i hårdknude, og en ny lærer bliver sygemeldt eller dropper arbejdspladsen, går det tit arbejdsmæssigt ud over kollegerne«, siger socialrådgiveren. |