Forskning Madkundskab
0   653

Ny professor i sundhedspædagogik: Drop nudging

En skål med friskskårne gulerødder ved hånden, mens det trætte og sultne barn falder sammen foran tv'et. En klassisk metode til at snyde noget sundt i barnet. Men det virker ikke som en vej til gode spisevaner, siger Karen Wistoft, der er ny professor i sundhedspædagogik på DPU.

"Selv om nudging har vundet indpas på sundhedsområdet, er det et dårligt redskab, når det kommer til børn. For det giver dem ikke en kritisk bevidsthed om mad, men skubber dem i en retning, uden at de forstår hvorfor", siger Karen Wistoft.

"Nudging" handler om at bruge blide puf til at bryde personers dårlige vaner. Det kan for eksempel være ved at gøre "det rigtige" valg lettere tilgængeligt for dem end det "forkerte".

"Vi skal nedlægge ambitionen om at tage børn som gidsler i et voksenunivers. I stedet for at styre børnene til at spise det, de voksne synes, skal vi tage de pædagogiske værktøjer i brug og lære børn at forholde sig til det, de spiser," siger Karen Wistoft i en pressemeddelelse før sin tiltrædelsesforelæsning i morgen.

Hun er netop udnævnt til professor MSO (med særlige opgaver) i sundheds- og smagspædagogik. For det er læring, der kan gøre børn til kritiske og bevidste forbrugere, viser hendes forskning.

Artiklen fortsætter under banneret

Hun mener, at forældres forsøg på at styre børn til at spise sundt og "slankt" faktisk kan få alvorlige konsekvenser for børnene senere hen. De kan udvikle angst for mad.

"For meget kontrol og styring avler børn, som måske på et tidspunkt selv takler med kontrol og styring ved at vende det indad og udvikle selvstyring, der i værste fald ender i en spiseforstyrrelse," siger Karen Wistoft.

Tiltrædelsesforelæsningen finder sted i morgen fredag d. 22. januar kl. 14 på DPU i Emdrup, København. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
747 andre er allerede tilmeldt