Anmeldelse Skønlitteratur
0   316

Et unikt indblik i en anderledes ungdom

Romanen ”Dreng” handler om at være transkønnet, og hvordan det er at være barn og ung, mens man har den slags store identitetsproblemer at tumle med. Marja Björk skriver gribende og i øjenhøjde med læseren. Sproget er let, lyst og nøgternt trods det tunge emne.

Dreng

Fakta


Titel
Dreng

Forfatter
Marja Björk

Pris
260

Sider
176

Forlag
Turbine Forlaget

Selvom "Dreng" er en roman, føles det fra tid til anden mere som en dagbog. Skrivestilen er fragmenteret med små kapitler, der hopper i tid. Den er skrevet som erindringer og er da også dedikeret til forfatterens egen søn Luka, hvis oplevelser den baserer sig på.

Artiklen fortsætter under banneret

Det gør den virkelighedsnær og let at gå til både som frilæsning og til brug i danskundervisningen. Man får serveret et unikt indblik i en anderledes ungdom. Bogen giver virkelig fine eksempler på, hvordan det er at være et barn, som ikke passer ned i kønskasserne, og hvor ofte det gør ondt, når omverdenen kategoriserer barnet som det forkerte køn.

Det er en fantastisk chance for at kunne tale om identitet, kriser, familie, krop og seksualitet med sine elever, hvor det forbliver nærværende og nede på jorden. Selvom der ikke sidder mulige transpersoner i ens klasse, sidder der nok nogle, som føler sig anderledes, og som kan identificere sig med hovedpersonen, Makke. Eller som vil vokse op og lære en eller flere transpersoner at kende.

Og vi følger netop Makke gennem krise efter krise – men også i de små lysglimt af anerkendelse, glæde og samhørighed. For eksempel da klasselæreren deler klassen op i drenge og piger, og Makke kommer på drengeholdet.

Den psykiske nedtur ved at komme i puberteten og mærke kroppen forråde én beskrives meget håndgribeligt. Det er på intet tidspunkt hjerteskærende læsning, for sproget bliver ved at være nøgternt og virkelighedsnært. På en måde gør det firkantede sprog det netop muligt at læse den ene grufulde oplevelse efter den anden. Bogen igennem tager omverdenens væmmelse over for Makke til, og man oplever, hvordan alle svigter, og han isoleres, men også hvordan hans familie genfinder forståelsen for ham, og at han finder et fællesskab.

Til slut er vi med på sidelinjen, når han transformerer og bliver mand – både med CPR-nummer og operation og i øjnene på dem omkring sig. Og på den måde slutter den positivt. Man sidder tilbage med følelsen af at have været vidne til en kamp, som er vundet.

Efter min mening, så er det en vigtig del af dannelsen at stifte bekendtskab med og også forstå andres kampe, kriser og præmisser. Så hermed mine anbefalinger.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt