Blog
1   676

Musiklærere er for dårlige!

Abonner på nyt om Musiklærer i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Om hvad der i hvert fald ikke er sandt.

At man gang på gang får at vide hvor mangelfuld skolen er og hvor let det er at være lærer, er nok noget alle lærere kan nikke genkendende til.Vi har vænnet os til at alle har en mening om skolen, og om hvad den ikke kan, eller hvad den gør forkert.

Vi har også vænnet os til at skulle forsvare lærergerningen til middagsselskaber, eller forsøge at forklare hvordan det nu hænger sammen med ferier og forberedelse og andre ”frynsegoder”.

Ofte er det postulater taget ud af en sammenhæng man skal forsøge at skabe klarhed omkring, eller også er det direkte usandheder der bunder i manglende indsigt.

Lad mig forsøge at opklare nogle ting der angår musiklærere i skolen:

Artiklen fortsætter under banneret

Påstand 1:

Man sætter ofte klasselæreren eller andre af klassens lærere der ikke har liniefag i musik til at undervise i musik......

Opklaring:

Det er muligt at det forekommer på nogle skoler, men lad os forholde os til de konkrete tal:

I et notat fra Undervisningsministeriet kan man læse om kompetencedækningen i folkeskolen i skoleåret 14/15.

Det er primært i fagene kristendomskundskab, idræt, historie og natur/teknik, at mange timer varetages af lærere uden undervisningskompetence eller tilsvarende kompetence i faget. De bedst dækkede fag er fysik/kemi (94%), dansk (92%), fransk (90%) og tysk (87%).

Musik ligger på en 6. Plads med 83%

De dårligst dækkede fag er kristendomskundskab (42%), natur/teknik (55%) og historie (61%).

Definition af undervisningskompetence og tilsvarende kompetencer:

At have undervisningskompetence i et fag betyder at underviseren har haft de pågældende fag som liniefag på læreruddannelsen.

At have kompetencer svarende til undervisningskompetence betyder at underviseren fx har en efteruddannelse, videreuddannelse, kompetencegivende uddannelse eller et længerevarende kursusforløb, der vurderes at give kompetencer svarende til undervisningskompetence. Skolens leder må foretage et skøn i denne sammenhæng.

Påstand 2:

Børnene kan ikke den danske sangskat, og det er fordi man ikke synger nok i musiktimerne.

Opklaring:

Faget har siden 1960 heddet Musik og ikke Sang som tidligere.

Det betyder ikke at man ikke skal synge i musik, men det betyder at der er adskillige andre indholdsområder man skal nå omkring. Jeg nævner et par stykker:

Sanglege og bevægelseslege, spil, Lydformning, komposition, Improvisation, bevægelse, musikoplevelse, instrumentkendskab, fællesdans, analyse, musikhistorie, arrangement og musikkens funktion.

At kunne den danske sangskat (hvad det så end er), er for mig ikke kun et musikfagsanliggende. Det er et fælles skoleanliggende.

Hvis man mener at det er vigtigt at kunne Weyse/Ingemann morgensange, eller op til flere af Grundtvigs salmer, så skal det jo ikke kun være musikfaget der har ansvaret for dette.

Så skal man have morgensang som fælles værdi på hele skolen. Eller fælles samlinger hvor der synges….Ja, den danske sangskat.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
664 andre er allerede tilmeldt