Debat

Det gode spørgsmål til et vikingeskib er?

Elever fra 4. klasse hjælper museum med at udvikle nye læringstilbud

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På en regnfuld novemberdag er 4.c fra Vibeskolen i Ullerslev uden for på sportspladsen i historietimen. For en dag fungerer sportspladsen som landkort, og eleverne er på vej rundt i vikingeskib i hele Skandinavien. Skibet kommer ingen vegne, hvis ikke man samarbejder og får ”fælles fodslaw/åreslag”. Undervejs skal der løses opgaver, inden alle når frem til Ladby igen. Her blev skibet nemlig i sin tid fundet som hvilested og gravplads for vikingekongen sammen med 11 heste, hunde, smykker og andre genstande.

Forud har eleverne hørt fortællinger, set billeder, mærket og snuset til en tro kopi af det gamle ror fundet i graven, og efterfølgende hjælper de nu Vikingemuseet Ladby, Østfynske Museer med at stille de gode spørgsmål til vikingeskibet og dets besætning. 141 spørgsmål kom der ud af en times arbejde. De danner nu grundlaget for det videre arbejde som at udvælge indhold og finde perspektiver på et nyt undervisningsmateriale omkring det fundne vikingeskib, der snart står færdigt i en rekonstruktion på museet.

På 16 museer rundt i Danmark udvikles i øjeblikket nye læringstilbud i samarbejde med skoleklasser som et led i et større projekt, hvor kommune, skole og kulturinstitutioner i fællesskab undersøger nye former for partnerskab. Vikingemuseet Ladby er et af dem. Her er elevinddragelsen i udviklingsprocessen et vigtigt og helt centralt element. Projektet følges af en forsker for at trække viden og erfaringer fra processen med henblik på, at andre vil kunne få glæde af det til lignende projekter.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Er du som lærer interesseret i at udforske historierne på det lokale museum sammen med dine elever, er der stadig økonomisk støtte at hente fra puljen til faglig udvikling fra HistorieLab.

Link til udviklingspuljen HistorieLab HER 

Link til Vikingemuseet Ladby HER

Link til forskningsprojekt HER