Debat
0   446

Det gode spørgsmål til et vikingeskib er?

Elever fra 4. klasse hjælper museum med at udvikle nye læringstilbud

På en regnfuld novemberdag er 4.c fra Vibeskolen i Ullerslev uden for på sportspladsen i historietimen. For en dag fungerer sportspladsen som landkort, og eleverne er på vej rundt i vikingeskib i hele Skandinavien. Skibet kommer ingen vegne, hvis ikke man samarbejder og får ”fælles fodslaw/åreslag”. Undervejs skal der løses opgaver, inden alle når frem til Ladby igen. Her blev skibet nemlig i sin tid fundet som hvilested og gravplads for vikingekongen sammen med 11 heste, hunde, smykker og andre genstande.

Forud har eleverne hørt fortællinger, set billeder, mærket og snuset til en tro kopi af det gamle ror fundet i graven, og efterfølgende hjælper de nu Vikingemuseet Ladby, Østfynske Museer med at stille de gode spørgsmål til vikingeskibet og dets besætning. 141 spørgsmål kom der ud af en times arbejde. De danner nu grundlaget for det videre arbejde som at udvælge indhold og finde perspektiver på et nyt undervisningsmateriale omkring det fundne vikingeskib, der snart står færdigt i en rekonstruktion på museet.

På 16 museer rundt i Danmark udvikles i øjeblikket nye læringstilbud i samarbejde med skoleklasser som et led i et større projekt, hvor kommune, skole og kulturinstitutioner i fællesskab undersøger nye former for partnerskab. Vikingemuseet Ladby er et af dem. Her er elevinddragelsen i udviklingsprocessen et vigtigt og helt centralt element. Projektet følges af en forsker for at trække viden og erfaringer fra processen med henblik på, at andre vil kunne få glæde af det til lignende projekter.

Er du som lærer interesseret i at udforske historierne på det lokale museum sammen med dine elever, er der stadig økonomisk støtte at hente fra puljen til faglig udvikling fra HistorieLab.

Artiklen fortsætter under banneret

Link til udviklingspuljen HistorieLab HER 

Link til Vikingemuseet Ladby HER

Link til forskningsprojekt HER


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.340 andre er allerede tilmeldt