Blog
0   652

Er du rigtig klog eller Google-klog?

Abonner på nyt om It, medier og læring i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Er du bevidst om, hvor du henter dine informationer, og om det overhovedet er værd at gøre sig en tanke omkring?

Det er efterhånden ikke længere en hemmelig, at vi er overvåget en stor del af vores liv. På arbejde, i skolen og i privaten. Reklamerne på søgesider, på Facebook og i det hele taget på diverse hjemmesider afslører, at vi ikke helt kan skjule hvem vi er. Tilpassede reklamer og hjælp via indsamlede data i fx apps som Swarm kan være både godt og skidt, og det vigtigste er at være sig bevidst om disse forhold. Reklamerne er kun en lille del.

I forhold til informationssøgning slipper man heller ikke uden om, hvem man er. Er du den faste Google-bruger kan du meget vel være Google-klog og selvklog, da Google giver subjektive søgeresultater, blandt andet ud fra det billede du løbende har givet af dig selv. Når du med tiden søger og søger, så ender du i realiteten med at gøre verden mindre og mindre. Hvis du er i tvivl om rigtigheden af dette, kan du prøve en browser, der ikke tillader cookies (https://www.folkeskolen.dk/549763/smaakager---ikke-kun-madkundskab), og som ikke sporer dig. Det kan være DuckDuckGo. Sammenlign din søgning med en søgning på Google. Nogle gange vil der være stor forskel andre gange ikke. Men der er forskel, og forskellen er ikke tilfældig!

Google ved: 

- hvem du er

Artiklen fortsætter under banneret

- hvor du er

- hvad du interesserer dig for

- hvem du kender

- hvordan markedet ændrer sig

Det er ikke sikkert, der er noget galt i det, men det er da en tanke værd. 

Og hvis du er rigtig klog, så er det en god ide at søge viden flere steder, da ensidig brug af Google giver en risiko for, at du misser viden, du egentlig ikke ønskede at gå glip af.

Og når du tænker lidt videre, så kan du overveje, hvor mange nyheder du læser via facebook... og hvem der styrer, hvad der når frem på skærmen der...

Generelt er kritisk sans en god ide at træne og synliggøre gennem konkrete eksempler! Vi bliver næppe usynlige, selv om der er mulighed for at begrænse, hvad man deler om sig selv.

God søgning :-)


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.082 andre er allerede tilmeldt