Hovedstyrelsesvalg 2015
0   910

Lars Busk og Morten Refskov topscorere ved DLF-valget

Den 32-årige kredsformand fra Ballerup, Morten Refskov, der bebudede sit kandidatur som reaktion på overenskomst-ja’et, kom ind med stemmer fra hele landet.

Nordjyske Lars Busk blev endnu en gang stemmesluger ved hovedstyrelsesvalget, men denne gang er han skarpt forfulgt af kredsformand i Ballerup Morten Refskov, der stillede op som nejsiger, dagen efter at et flertal stemte ja til overenskomsten i marts.

»Det er et fantastisk rygstød at få. Jeg er både glad, stolt og ydmyg. Det er godt at få den opbakning i en svær tid«, siger Lars Busk, der er formand for Lærerkreds Nord og har høstet 33.184 stemmer.

Artiklen fortsætter under banneret

Mens Lars Busk vil fortsætte sit arbejde med at skabe de bedste vilkår for lærere i hele landet, har Morten Refskov en lidt anden dagsorden.

»Først og fremmest er jeg glad for, at jeg har fået et klart mandat fra medlemmerne til at revitalisere vores fagforening lidt og til at styrke os frem mod Overenskomst 18. Jeg bliver ikke sådan en, der vil sidde og råbe op om fejl og mangler. Jeg kommer med en kritisk stemme, men også med en konstruktiv og pragmatisk stemme«, siger Morten Refskov.

Lars Busk Hansen har været medlem af hovedstyrelsen siden 2004 og stillede i 2011 op til posten som næstformand, men tabte til Dorte Lange. Kort efter blev han topscorer ved hovedstyrelsesvalget. Han kan ikke selv pege klart på, hvad der gør, at netop han tiltrækker mange stemmer.

»Jeg ved det ikke, men de kredse, der har bakket mig op, har gjort en stor indsats for at få medlemmerne til at stemme. Jeg tror, en væsentlig forklaring er en god kontakt til baglandet«, siger Lars Busk.

Morten Refskov fik næstflest stemmer med 31.088. Morten Refskov er 32 år og bebudede sit kandidatur lige efter afstemningen om lærernes overenskomst i marts. Hans erklærede mål var at få stemmer fra lærere over hele landet, der havde stemt nej til overenskomstresultatet.

»Jeg vil ikke en helt anden linje, men jeg tror, der skal tages andre midler i brug, for at vi når målet. Man skal ikke være bange for at vise sin utilfredshed med en konflikt«, sagde Morten Refskov dengang.

»Jeg er glad for, at jeg ikke var den eneste, der stod som nejsiger til Overenskomst 15. Det glæder mig, at folk kan se, at der er andet og mere i mig end en afstemning om et overenskomstresultat«, siger Morten Refskov, med henvisning til at der foruden ham var fire nejsigere blandt kandidaterne.

Også næstformand for Ballerup Lærerforening Jeanette Sjøberg kom ind i hovedstyrelsen med 15.426 stemmer.

»Det glæder mig, at det er lykkedes os begge at opnå valg. Det bliver spændende at se, hvad det åbner af muligheder«, siger Morten Refskov.

Farvel til to erfarne hovedstyrelsesmedlemmer

Valget betyder samtidig et farvel til to erfarne medlemmer af hovedstyrelsen. Flemming Ernst, 60, og Jens Skovmand, 61, må forlade Lærerforeningens hovedstyrelse til nytår. Begge er blevet udkonkurreret af nye kandidater henholdsvis på Vestegnen og inden for specialundervisning og de andre mindre medlemsgrupper.

»Det kommer ikke vanvittigt meget bag på mig. Men jeg er ærgerlig!« lyder det fra Flemming Ernst, formand for Hvidovre Lærerforening og medlem af hovedstyrelsen de seneste otte år.

Der har været kandidattrængsel i hans baglandsområde vest for København, hvor både nabokredsformand Anders Liltorp, Rødovre, og kredsformand i Ballerup Morten Refskov har stillet op samtidig med de nuværende hovedstyrelsesmedlemmer Flemming Ernst og Jeanette Sjøberg.

»Så jeg var godt klar over, at jeg sad på et yderligt mandat, for selvom det ikke officielt er et regionalvalg, så er det det jo alligevel«, siger Flemming Ernst.

Morten Refskov stillede op på en klar politisk uenighed med den nuværende hovedstyrelse efter Overenskomst 15, men en tilsvarende uenighed er der efter Flemming Ernsts opfattelse ikke med Jeanette Sjøberg og Anders Liltorp.

»Så jeg har jo nok ikke været dygtig nok i mit baglandsarbejde«, siger Flemming Ernst.

Jens Skovmand blev først medlem af Danmarks Lærerforening i 2007, da speciallærerforeningen S81 fusionerede med Lærerforeningen. Han kommer fra voksenspecialundervisningsverdenen og blev i 2011 valgt til hovedstyrelsen for at kæmpe de mindre medlemsgruppers sag. Denne gang stillede endnu en fra specialundervisningsområdet op, tale-høre-konsulent Erik Cloyd Ebsen, Aarhus, som blev valgt ind.

»Jeg har ikke været lige så god til at trænge igennem i medierne, og jeg har været oppe imod nogle meget slagkraftige argumenter med fokus på løn og arbejdsvilkår«, erkender Jens Skovmand.

»Og jeg er ærgerlig, fordi jeg synes, jeg har fået sat nogle gode ting i gang for de mindre medlemsgrupper, som jeg nu ikke får lov at arbejde videre med«, siger Jens Skovmand og konstaterer, at mange af de nye navne har haft et godt valg.

Otte andre af de nuværende hovedstyrelsesmedlemmer genopstillede ikke og forlader dermed hovedstyrelsen til nytår: Dan Løwe, Birgitte Baktoft, Jane Torp Bodilsen, Henrik Poulsen, Niels Munkholm, Niels Christian Sauer, Jan Trojaborg og Greta Jørgensen. Sidstnævnte repræsenterede pensionisterne, og hendes plads overtages af Birgit Bruun, Roskilde, som er valgt uden modkandidater.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ