Spørg om jobbet, du ikke fik

Et afslag på et job kan være med til at gøre din næste ansøgning bedre - hvis du følger det op

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Øv, jeg fik ikke jobbet! Sådan tænker de fleste, når der dumper et afslag ind ad brevkassen.

Måske skulle du hellere tænke: Det var da mærkeligt, hvorfor mon jeg fik et afslag?

»I stedet for at lade dig slå ud, bør du bruge et afslag til at blive bedre til at søge job. Et afslag kan være et afsæt til at skrive en bedre ansøgning næste gang«, siger Uffe Bastholm.

Han er konsulent i Lærernes a-kasse i København, og er i kontakt med mange ledige, der er på jagt efter job som undervisere eller formidlere.

»Mange ser et afslag som et nederlag, og bruger det ikke til noget, men hvis du forsøger at finde ud af, hvorfor det ikke blev dig, der fik jobbet, så kan du få værdifulde informationer, som du kan bruge, både når du skriver en ansøgning, og når du skal til samtale«, siger konsulenten.

Uffe Bastholm nævner et eksempel:

»Det kan være, at arbejdsgiveren har lagt vægt på nogle kompetencer, som du har nedprioriteret i din ansøgning. Måske har du undladt at nævne, at du er aktiv i en forældrebestyrelse, eller at du deltager i nogle fritidsaktiviteter. Betydningen af den slags kan du få afklaret ved at kontakte arbejdsgiveren«.

I frisk erindring

Hvis du har sendt en ansøgning og fået et skriftligt afslag, kan du efterfølgende ringe til arbejdsgiveren og spørge hvilke kvalifikationer, der er lagt vægt på, hos den, der har fået jobbet.

På den måde kommer samtalen til at handle om noget, som arbejdsgiveren har i frisk erindring, og du kan få et godt afsæt til at spørge ind til det, du har på hjerte.

Hvis du har været til samtale, kan du gå mere personligt til værks og spørge om, hvad du kan gøre bedre, næste gang du skal til samtale.

»Både for din og for arbejdsgiverens skyld er det godt at kigge fremad, når du ringer efter at have fået et afslag. Ellers kan samtalen nemt føles som endnu et afslag«, siger Uffe Bastholm.

De fleste arbejdsgivere vil have forståelse for, at du gerne vil vide, hvordan du kan gøre din jobsøgning bedre. Hvis ikke det er tilfældet, er det måske godt, at det ikke er det sted, du skal arbejde.

»Hvis jeg var arbejdsgiver, ville jeg opleve det som positivt, hvis en ansøger vendte tilbage for at høre, hvad der blev lagt vægt på ved ansættelsen«, siger Uffe Bastholm. »Det viser, at du er positivt interesseret i arbejdspladsen«.

En opringning om et afslag kan på den måde være anledningen til, at du bliver spurgt, om du vil være vikar, og det kan være, at din ansøgning bliver fundet frem, næste gang der skal ansættes en medarbejder.