Elever har skrevet tekster på Rifbjerg-måden, som er hængt op ved indgangen til udstillingen.

Rifbjerg på museum

Du kan peppe din – eventuelle – undervisning i Klaus Rifbjerg op med et besøg på Den Sorte Diamant i København. En udstilling om Rifbjergs liv og forfatterskab bliver nemlig vist dér for tiden. Og skoletjenesten har endda formuleret læringsmål til et Rifbjerg-forløb.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Den Sorte Diamant kan du og dine elever for tiden se en bemærkelsesværdig udstilling om en af den nyere danske litteraturhistories mest markante skikkelser, Klaus Rifbjerg, der døde tidligere på året.

Udstillingen er ganske rørende, og noget af det ømmeste er næsten de tekster, som besøgende skoleelever har skrevet om 'Rif'. Her er nogle eksempler:

"FEDE RIFFS!"

"Hej Klaus Det var en god udstilling Du er en skøn mand".

"Kæreste Klaus Tak for mange Smukke ord Hos dig er der ingen kære mor, jeg tror, det er derfor jeg faldt for dig. Jeg håber, jeg møder Dig på min vej. Du er sej. Hvil i fred. Kærligst, Nanna."

"Hej Klaus Tak fordi du tager os (ungdommen) Seriøst! Og at du tror på os".

"En stille og rolig mand, der siger sin mening. Go' klaus  En ægte Amager- bo".

"Holy guacamolie Hvorn Ku Du skrive Så meget".

Elev-teksterne er hængt op ved indgangen til udstillingen. Rifbjerg ville have elsket dem. For deres friske, uimponerede sprog.

Rifbjerg: "Konfrontation" er min mest skelsættende bog 

I en videooptagelse fra 2013, som bliver vist på udstilling, fortæller 'Store Klaus' således, at han selv synes, at digtsamlingen "Konfrontation" er hans vigtigste og mest skelsættende bog.

Den gjorde op med 1950'er-modernismens "metaforpladder", som han kalder det, og banede vej for et nyt, mere mundret sprog i dansk digtning. Og gjorde det for eksempel muligt for ham selv at skrive den såkaldte ny-enkle poesi i "Amagerdigte" - som er bog nummer to på hans egen personlige hitliste i forfatterskabet.

Udstillingen er for udskolingen

Udstillingen, der hedder "Klaus Rifbjerg - en digter til tiden" henvender sig til udskolingen og ungdomsuddannelserne.

Du kan selv gå rundt med dine elever og støtte dig til et fyldigt materiale om Rifbjerg og udstillingen, som du kan hente på Den Sorte Diamants hjemmeside.

Eller du kan booke et forløb på 75 minutter. Det koster 480 kroner for hele klassen.

"Eleverne får på udstillingen en bred introduktion til Klaus Rifbjergs liv og forfatterskab på en måde, der griber direkte ind i danskfaget", siger skoletjenestekoordinator hos Det Kongelige Bibliotek Astrid Ørnholt Møldrup.

Undervisning på udstillingen

Hun fortæller, at en formidler står klar og tager imod klassen. Formidleren snakker så med eleverne for at finde ud af, hvor meget de ved om Rif i forvejen med henblik på den videre undervisning.

"Så får eleverne udleveret opgaveark og går rundt i udstillingen og finder ud af, hvem Rifbjerg var, og hvad han har skrevet og lavet. Bagefter samler formidleren op på, hvad de har oplevet og kvalificerer deres nysgerrighedspunkter og uddyber dem. Og formidleren placerer for eksempel også værkerne i samtiden", fortæller Astrid Ørnholt Møldrup.

Elever skriver på Rifbjerg-måden

Hvis eleverne har "styr på Rifbjerg" i forvejen, går formidleren mere tekstnært i dybden med romanen "Den kroniske uskyld", digtet "De skød en stikker" og revyen "Gris på gaflen".

"Eleverne laver også skriveøvelser, hvor de undersøger den typiske Rifbjerg-måde at skrive på. Til sidst samler vi hele forløbet op, og eleverne skriver en hilsen til Rifbjerg, som bliver hængt op".

Kan man nå alt det på 75 minutter?

"Ja, utroligt nok. Vi har gode erfaringer med det. Vi havde for eksempel en klasse fra Amager. Læreren var begejstret. Eleverne plejede at hænge i gardinerne, fortalt han, men nu gik de rundt og var interesserede. At der var noget at se på, og at de selv skulle skrive, det åbnede deres interesse for forfatterskabet på en anden måde, end når de sidder i klasselokalet".

Er Rifbjerg ikke for svær for elever fra folkeskolen?

"Nej, men når det er folkeskolelever, har vi mere fokus på teksterne - vi taler ikke så meget om modernismen. Det gør vi mere, når det er gymnasieelever".

"Samtidig er det også et besøg på en vægtig kulturinstitution, der varetager en stor del af den danske kulturarv", tilføjer Astrid Ørnholt Møldrup.

Læringsmål til udstillingen

Bibliotekets skoletjeneste har til overmål udformet læringsmål for et forløb om Rifbjerg i tilknytning til udstillingen:

"Der er formuleret følgende læringsmål: - Eleven kan researche i udstillingen og udvælge væsentlige pointer - Eleven kan undersøge samspillet mellem genre, sprog, indhold og virkelighed - Eleven kan omsætte indtryk til udtryk gennem skriftlige eksperimenter med udgangspunkt i Rifbjergske karakteristika - Eleven kan fordybe sig i en litterær tekst - Eleven kan sætte Rifbjerg i forbindelse med egen livsverden - Eleven opnår et forhold til Det Kongelige Bibliotek som et relevant sted for ham/hende".

Videns- og færdighedsmål

Og skoletjenesten godtgør, at disse læringsmål matcher følgende videns- og færdighedsmål:

"Læringsmålene er formuleret, så de understøtter følgende videns- og/eller færdighedsmål: - Dansk, Læsning, Finde tekst, Fase 3: Eleven kan gennemføre målrettet og kritisk informationssøgning - Dansk, Fremstilling, Fremstilling, Fase 3: Eleven kan fremstille sammenhængende tekster i forskellige genrer og stilarter - Dansk, Fortolkning, Undersøgelse, Fase 1: Eleven kan undersøge samspillet mellem genre, sprog, indhold og virkelighed / Eleven har viden om genrer, sprog, symbolik, forfatter, værk og fortæller - Dansk, Fortolkning, Perspektivering, Fase 2: Eleven har viden om kulturelle og litterære perioder og Dansk litteraturs kanon" (Klaus Rifbjerg blev dog lige før sin død revideret ud af den obligatoriske kanonliste for folkeskolen, red.).

Rifbjerg har selv leveret materialet til udstillingen

Grundlaget for udstillingen er det meget store og enestående arkiv, som Rifbjerg løbende afleverede til Det Kongelige Bibliotek.

"De talrige manuskripter, dagbøger, fotografier og breve giver mulighed for at følge Rifbjergs tanker og idéer gennem et markant forfatterliv - fra barndommen i 1930'erne på Amager og frem til hans død. Arkivmaterialet opleves i en række 60'er-modernistiske rum, der suppleres med installationer, hvor udstillingens emner re-medieres i lyd og billeder", skriver biblioteket på sin hjemmeside. Og videre:

"Udstillingen understreger betydningen af den samfundsmæssige og kulturelle kontekst, som har omgivet og inspireret Klaus Rifbjergs forfatterskab, og som han selv i betydelig grad bidrog til at forme. Samtidig giver materialet fra privatarkiv også indblik i de mindre kendte bevæggrunde, overvejelser og omkostninger".

Han døde med kuglepennen i hånden

Rifbjerg døde den 4. april 2015, nærmest med kuglepennen i hånden. Fem dage efter, 9. apri, udkom således hans sidste bog, novellesamlingen "Besat".

Udstillingen om Rifbjerg løber frem til 4. marts 2016.

Læs mere om udstilling og undervisningsmateriale ved at klikke på linket under Ekstra til højre for artiklen.

Halfdan Rasmussen på museum

Og nu I er afsted, kan I måske kikke indenfor på Teatermuseet i Hofteatret lige i nærheden. Dér er der nemlig for tiden en udstilling om Halfdan Rasmussen, der kunne være blevet 100 år i år.

Bare ved at stikke hovedet ind i opgangen kan I høre de skønneste, dadaistiske vrøvledigte af Halfdan Rasmussen, reciteret af forfattere og skuespillere på en cd, der blev indspillet i 2003.

Og går I helt ind på udstillingen, kan I for eksempel gå hen og kikke på en planche med overskriften "Ung og vred" og dér læse digtet "Slavesang", som Halfdan Rasmussen skrev i 1937, da han var 22 år:

"Skolen stempler dig i knolden 'dannebrog' og 'fædreland', 'konge' 'stat' og 'hold din kæft', Og 'drik a statens spildevand'!"

Udstillingen, der hedder "Halfdan til tiden", er åben til 30.06.2016.

Læs mere

Læs mere om udstillingen om Klaus Rifbjergher. 

Powered by Labrador CMS