Debat

Støv klimaet af og få pigerne til at nørde i naturfag

Kan man få energi af en gammel madpakke? Er drivhuseffekten godt for noget? Hvorfor stiger havene? Kan man bage en pizza uden at bruge strøm?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med disse spørgsmål begynder Klima-nørd, der blev udgivet i forbindelse med COP15 af et stort antal partnere bestående af Coop Skolekonktakten, DR Multimedie, CONCITO, Experimentarium, Danmarks Naturfredningsforening og TrygFonden. Skolerne bestilte 90.000 eksemplarer og mange bøger og lærervejledninger står stadig på hylderne i skolebiblioteker og faglokaler i hele landet. Vi ved, at mange bøger stadig bliver brugt i undervisningen på skolerne. Nu er lejligheden der i hvert tilfælde til at finde dem frem, hvis de står og samler støv, ligesom klima-debatten i det hele taget.

Tilbage i 2009 var klimaet på alles læber i Danmark, men siden dalede interessen gevaldigt. Dilemmaerne er dog helt de samme som dengang. Vejret bliver vildere, voldsommere og vådere – hvad gør vi? Hvordan får ny energi ind stikkontakten – også når solen ikke skinner? Kan man få energi på en gammel madpakke eller skal vindmøller redde verden? Og hvad med den røde bøf – og bilerne? Kan vi gøre noget smartere for os selv og miljøet?

Klima-nørd kombinerer alvor og humor med børnenes nysgerrighed til at udvikle nyt. Klima-nørd lægger op til, at eleverne kan eksperimentere og teste sig selv i forskellige Klima-nørd discipliner inspireret af de populære Nørd-udsendelser på DR. Som tillæg kan man se programmerne på DR Ramasjang's hjemmeside:

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Se klima-nørd programmerne online

Skab interesse for naturfag - også hos pigerne

451 lærere har evalueret materialet for Coop Skolekontakten og Danmarks Evalueringsinstitut. Lærerne oplever, at eleverne er engagerede og begejstrede for materialet med de mange eksperimenter til natur/teknologi. Tre ud af fire lærere oplever også, at begge køn har været lige interesseret i materialet og eksperimenterne. Som en lærer skriver i evalueringen: ”Pigerne har en alder, hvor klima optager dem meget”.

Så med Klima-nørd kan du slå to smæk: Tage et aktuelt emne op, hvor eleverne kan blive medskabere på klima-løsningen og samtidigt skabe interesse for naturfag hos både drenge og piger.

Du kan stadig bestille materialet gratis hos Coop Skolekontakten. Du kan også hente Klima-nørd som pdf her:

Hent klima-nørd elevbog som pdf.

Hent klima-nørd lærervejledning som pdf

Powered by Labrador CMS