Holstebro dropper besparelser og investerer i stedet i skolen

Holstebro Kommune har i løbet af oktober varslet fyringer for 14 lærere og store besparelser på skolerne. Efter en grundig analyse af hver enkelt skoles situation har kommunen droppet de planlagte besparelser og vil finde 20 millioner til målrettet at styrke undervisningen på skolerne.

Publiceret
”Det er længe siden, vi har set politikerne tage et fælles ansvar. Og det gør de ved at målrette pengene, hvor der er behov. Det betyder, at eleverne vil få nogenlunde den samme undervisning over det hele”, siger formand for Vestjysk Lærerforening Torben Voss.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har været ude på hver enkelt skole for at se, hvad der skal til for at drive skole, og vi erkender, at vi ikke kunne lave det her og fortsat stå inde for det rent faglige", siger Torben Gudiksen som er formand for udvalget for børn og unge i Holstebro til Holstebro Dagblad. Efter at have set på samtlige skoler, så han gerne, at der blev sat flere penge af til skolerne.

"Men vi er nødt til at finde dem i byrådet".

Holstebros lærere bliver prikket

Fyringer opretholdes

De 14 lærere, som blev varslet fyret i oktober, kan dog ikke være sikre på at få et lærerjob i kommunen, fortæller kredsformand for Vestjysk Lærerforening Torben Voss.

"De står i en jobbank i kommunen lige nu. Nogle er blevet overflyttet til en anden skole. Det betyder ikke noget for dem i første omgang. Det kan godt få betydning, hvis man kan bruge dem, der står i jobbanken. Men det er ikke sådan, at de fyringer bliver trukket tilbage. Det betyder dog, at der ikke skal fyres flere lærere fremover - og det havde vi ellers ventet", siger Torben Voss til folkeskolen.dk. 

Hosltebro: 20 lærere kan blive varslet fyret i denne uge

 

Målrettet investering i skolerne

Han er meget positiv over for, at kommunen har valgt at analysere, hvilke udfordringer den enkelte skole står over for, og ikke bare tildele resurserne ud fra antallet af elever på Holstebros 18 skoler.

"De har lavet en ordentlig analyse på hver skole for at se, hvad der skal til for at drive ordentlig skole. De penge skal bruges til øget støtte i klasserne. En smule skal bruges til at nedsætte lærernes undervisningstid og noget går til mindre samlæsning af årgange og mindre holddannelser", fortæller Torben Voss. 

Vestjylland: Forslag om besparelser kan presse undervisningstiden op i Vestjylland. 

Han fortæller, at Holstebro har det tredje billigste skolevæsen, og han derfor ikke kan se, hvordan politikerne kan finde flere steder at spare.

"Det er længe siden, vi har set politikerne tage et fælles ansvar. Og det gør de ved at målrette pengene, hvor der er behov. Det betyder, at eleverne vil få nogenlunde den samme undervisning over det hele".

Han ville dog ønske, at kommunen havde taget fat på analysen af de enkelte skoler, før fyringsrunden i oktober.

"Der er ingen tvivl om, at det styrker skolen, at man vælger ikke at fyre flere lærere. Jeg kunne godt have tænkt mig, at det var kommet tre måneder før, så vi havde undgået alle de fyringer. Men der skulle regneark til, før politikerne forstod, hvad det handler om. Både vi og skolelederne har snakket om det i lang tid, men politikerne har ikke været overbevist om det". 

Læs mere

Holstebro Dagblad: Besparelser droppet: Der skal ro påskoleområdet