Tip til at komme igennem dit første lærerår

Husk de gode oplevelser, brug tid med vennerne, og skaf dig en mentor. Her er ni råd fra en engelsk lærer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gabbie Chant, der blogger for avisen The Guardian, har nogle tip til nye lærere, der befinder sig i udfordringer til halsen det første år i jobbet. Hun er lærer på en lille skole i Somerset. Den pressede situation som lærer i et nyt job skyldes ifølge hende flere forhold: Euforien fra de første måneder i jobbet er forduftet, arbejdspresset er stigende, og succesoplevelserne står ikke i kø.

Her er rådene fra Gabbie Chant i en forkortet udgave:

1: Stil masser af spørgsmål. Det første år er forvirrende, og der foregår sikkert tusinder af ting på skolen, som du ikke forstår.

2: Har du ikke fået tildelt en mentor, så find selv en, som du kan snakke med om store og små udfordringer. Gerne en rar og empatisk kollega eller leder, der kan huske, hvordan det var at være ny.

3: Husk de gode oplevelser, og glem de dårlige. Undervisning kan være barsk, og der kan være lektioner, hvor alt går skævt. Glem dem, og skriv i stedet de gode oplevelser ned et sted, hvor du kan finde dem efter en hård dag.

4: Hvis forældre brokker sig, eller du står i en anden vanskelig situation, er det godt at have nogle faste formuleringer, så du kan få situationen lidt på afstand. »Det skal jeg lige undersøge, så kan vi tage en snak i morgen«, kunne være en af dem.

5: Opret en husk at-liste, hvor du kan tilføje nye opgaver, der dukker op. Lad være med at tænke på dem, før du kigger på listen næste gang, og husk at strege løste opgaver over.

6: Fotokopier dagen før, så slipper du for de stressede situationer om morgenen, når alle skal have materiale parat til undervisningen, og der mangler papir i skuffen.

7: Hold fast i, at der mindst en gang om ugen skal være tid til en filmaften sammen med vennerne eller noget andet sjovt. Så kan du beholde styringen, hvis jobbet er ved at tage overhånd.

8: Fyld din fryser med nærende måltider, der er nemme at tilberede. Det er alt for let at få sjuskede spisevaner, når arbejdet tager resurserne. Du har ligesom ungerne i skolen brug for god nærende kost for at komme igennem vinteren.

9: Hav et lille lager med eftertragtede ting som limstifter eller tuschpenne. Så har du noget at bytte med, hvis du eller en kollega kommer i en mangelsituation.

Du kan finde mere videnskabeligt baseret vejledning i artiklen »Sådan overlever du dit første år som lærer« på folkeskolen.dk, hvor forskeren René B. Christiansen fortæller om sin ph.d. om emnet. Du kan også finde videnskabeligt baserede råd på lærerjob.dk. Blandt andet i artiklen »Det bliver bedre efter ferien«, som du kan søge dig frem til på folkeskolen.dk/554038