Debat

Sæt ind før læsset vælter !

Ingen DLF medlemmer skal opleve at "sejle sin egen sø”, hvis det står til mig. Dit arbejdsmiljø har min første prioritet, hvis jeg får mulighed for at gøre en indsats i den kommende hovedstyrelse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har i denne uge udgivet rapport, der bekræfter, det vi godt ved fra hverdagen i skolen, nemlig at der er sammenhæng mellem et hårdt psykiske arbejdsmiljø og sygefravær. Rapporten baserer sig på tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, og konklusionen er, at det psykiske arbejdsmiljø for ansatte inden for undervisningsområdet er signifikant forværret fra 2012 til 2014, og hver femte har et hårdt psykisk arbejdsmiljø. Samtidig er risikoen for at komme på sygedagpenge 30 pct. større for personer med et hårdt psykiske arbejdsmiljø, end de der arbejder i et almindeligt arbejdsmiljø !

Det er en viden vi skal tage meget alvorligt og det kalder på handling. DLF skal være med til at sætte dagsordenen for udvikling af et godt arbejdsmiljø på skolerne, og der er brug for en klar arbejdsmiljøstrategi, for arbejdsmiljø skal integreres som et vigtigt perspektiv når vi drøfter arbejdstid og organisering af arbejdet. Ligesom det gør sig gældende, når vi drøfter god undervisning og skoleudvikling.

Jeg arbejder helt konkret med udvikling af arbejdsmiljøet  på min egen skole, men også i Aarhus Kommunes øverste MED-udvalg. Her har jeg bl.a. været med til at skrive ny forpligtende sygefraværspolitik og arbejdsmiljøpolitik. Jeg er nu optaget af at få politikken "ud at gå" og leve i praksis ude på skoler og de øvrige arbejdspladser i kommunen, så det ikke bare bliver fine ord i ringbind og hylde-fylde men faktisk kan være en brugbar ramme og være med til at gøre en forskel ift. at skærpe fokus på det arbejdsbetingede sygefravær. Alt for mange lærere bliver ramt af stress, og vi skal sætte ind, før end “læsset vælter”!  Idag har jeg på konferencen “En kur mod sygefravær” arrangeret af Forhandlingsfællesskabet og KL haft lejlighed til at præsentere arbejdet med en strategisk prioriteret, helhedsorienteret sygefraværsindsats der medtænker arbejdsmiljø og trivsel som del af tidlig indsats og forebyggelse.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

#Fil 2

Arbejdsmiljøintegrering er et vigtigt princip, der forpligter til at arbejdsmiljøhensyn sammentænkes med kerneopgaven og indgår i alle aspekter af arbejdsdagen og via tidlig indsats bidrager til at forebygge nedslidning gennem et helt arbejdsliv.For man skal kunne holde til arbejdet som lærer på både kort og lang sigt !

#Fil 3

Omtale på Personaleweb af identisk konference i 2014 - Aarhus´bidrag:

http://www.personaleweb.dk/sygefraværssamtaler-er-ikke-nok

http://www.personaleweb.dk/sygefravær-det-kan-vi-lære-af-andres-erfaringer

ÅLF nyhed om dagens konference:

http://aalf.dk/nyheder/2015/november/en-kur-mod-sygefravaer#Fil 4#DLFvalg #stempårikke #stemrikkeiHST

Powered by Labrador CMS