Debat

Mens vi venter på OK18

Vi kan ikke vente på, at vi når overenskomstforhandlingerne i 2018, før vi får skabt bedre rammer for medlemmerne. Vi skal have konkrete løsninger på bordet nu. Dette indlæg bygger på mit valggrundlag "Ambitioner for en bedre folkeskole". Du kan finde det og meget mere via dette link: http://kreds17.dk/politik/anders-liltorp-i-hovedstyrelsen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi kan ikke vente på, at vi når overenskomstforhandlingerne i 2018, før vi får skabt bedre rammer for medlemmerne. Vi skal have konkrete løsninger på bordet nu. Der er en helt uacceptabel forskel på arbejdsforholdene på tværs af både kommuner og skoler – og der kan være store forskelle selv blandt kollegaer på samme arbejdsplads. Det giver grobund for både intern splid og et dårligt arbejdsmiljø.

Vores ambitioner skal være tydelige for alle og klare at forstå. Vi har både vores professionsideal og vores principprogram som bagtæppe, men det skal oversættes, så medlemmerne bliver klædt bedre på til at handle i deres arbejde. Og den væsentligste faktor for at samle medlemmerne og give dem tryghed til at handle er stærke og kvalificerede tillidsrepræsentanter. Det er helt afgørende, at medlemmer på alle arbejdspladser – uanset om der er lokalaftaler eller ej – oplever, at tillidsrepræsentanten og den lokale kreds er helt tæt på og, at medlemmerne lykkes med at sætte en fælles dagsorden.

En sådan tilgang stiller store krav - Ikke mindst om tydelige udmeldinger fra Hovedstyrelsen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Det er derfor nødvendigt, at Hovedstyrelsen får et samlet overblik over, hvordan det står til på arbejdspladserne. Jeg vil arbejde for, at der udarbejdes et ”Danmarkskort”, så vi kan koncentrere kræfterne og sætte ind, der hvor behovet er. Samlet set skal de mange dagsordener understøtte vores mål om lige gode kollektivt aftalte rammer for både arbejdstid og løn – og det gælder alle medlemmer, uanset om man er ansat i Rønne, Rødovre eller Randers.

Et ”Danmarkskort” er mere nuanceret end de 15 punkter fra OK15. Der skal også indsamles konkret viden om arbejdsmiljøet, samarbejdsklimaet, den skole- og uddannelsespolitiske udvikling og de lokalpolitiske forhold. ”Danmarkskortet” er en systematiseret vidensbank. Det er i den nuancerede viden, at medlemmerne vil kunne opleve konkrete udmeldinger og vejledninger fra Hovedstyrelsen, som kan bruges til at sætte de nødvendige dagsordener via tillidsrepræsentanten på den enkelte arbejdsplads såvel som i den enkelte kreds. Derfor er det ikke væsentligt, at der laves en folder eller at der kan læses om det på DLFs hjemmeside. Det, der er væsentligt, er, at medlemmerne oplever en hverdag med en højere grad af indflydelse og tryghed i fællesskabet og véd, at deres handlinger har betydning for alle i Danmarks Lærerforening. Det er oplevelsen af, på trods af de manglende kollektive aftaler, at være i en fælles fagforening, der kan håndtere den forskellighed, der gælder i dag.

Målet er fortsat helt klart: At alle medlemmer skal sikres lige gode muligheder for at lykkes i arbejdet via kollektivt aftalte løn- og arbejdsforhold, og vi kan ikke vente til OK18.

Powered by Labrador CMS