Herning Kommune
1   503

Stort projekt skal gøre musiklærere til bedre sangere

De næste tre år får musiklærere fra 16 kommuner mulighed for få sangundervisning og gode råd til deres undervisning. Lærerne kan i op til et år få individuel undervisning og få tilknyttet en sangkonsulent.

Herning Kommune er hovedejer af projektet ved navn 'Sang, bevægelse og læring' og har fået tildelt 7,3 millioner fra A.P. Møller Fonden. Det er dog langt fra forbeholdt musiklærere fra Herning. 340 musiklærere fra 16 kommuner fordelt landet over får i løbet af de næste tre år muligheden for blandt andet at styrke deres sangevner.

Projektet køres af Sangens Hus tilbyder fra august næste år musiklærere valget mellem to kompetenceforløb, der kører et helt eller halvt år. Spørger man kunstnerisk leder af Sangens Hus Mads Bille er det historisk, at der afsættes penge til et løft af faget Musik.

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi mener, at det er historisk, at der har bliver det her fokus på sangundervisning i folkeskolen. Og vi er enormt glade for, at vi i samarbejde med kommunerne kan give faget et løft", lyder det fra lederen af Sangens Hus.

Alle får tildelt en personlig sangkonsulent

Hvert forløb er bygget op omkring tre elementer. Udover at lærerne kan vælge mellem hold- eller individuel sangundervisning byder forløbet på praksisnære kurser med fokus på, hvordan lærerne kan arbejde målrettet med sang og bevægelse i deres undervisning. Og så får lærerne også tilknyttet en sangkonsulent, typisk med fra baggrund fra konservatoriet, som kommer på besøg i lærernes musikundervisning for at observere en musiktime og bidrage med konstruktive råd. Det fortæller projektleder bag projektet Susanne Devantier Jensen.

På kurserne skal musiklærerne præsenteres for generelle redskaber til at arbejde med sang og bevægelse, mens de personlige sangkonsulenter sikrer, at det er muligt at målrette forløb til den enkelte lærer, fortæller hun.

"Ved at alle får tilknyttet en sangkonsulent, der kommer ud på skolen, sikrer vi, at alle får det optimale ud af forløbet. På den måde kan vi rumme både nyuddannede og erfarne musiklærere", siger hun.

Projektet bygger på et treårigt pilotprojekt ved navn 'Find din stemme' med musiklærere fra syv midt- og vestjyske kommuner. Mads Bille og Susanne Devantier Jensen fortæller begge, at responsen fra de medvirkende musiklærere var så positiv, at de ønskede at gøre projektet nationalt.

Derfor skal kurserne nu foregå forskellige steder i landet, så der ikke er nogen af de deltagende musiklærere, der skal ud på en længere rejse. 

"Kurserne bliver holdt fem forskellige steder i landet på det, vi kalder sangkraftcentre. Det er ikke endeligt besluttet, hvor kurserne kommer til at ligge, men det skal være spredt, så det både er i Jylland, på Fyn og Sjælland", fortæller Susanne Devantier Jensen.

Skal give eleverne lyst til at synge

Ønsket med projektet er at give eleverne lysten til at synge. Og her er det vigtigt, at eleverne får et godt forhold til deres egen stemme, lyder det fra Susanne Devantier Jensen.

"Eleverne skal synge mere og bedre. Håbet er, at de bliver fortrolige med deres egen stemme. Samtidig er der en række positive effekter ved at synge. Når man arbejder med melodi og tekster, så bruger man begge hjernehalvdele, og når man samtidig bevæger sig, så får man også pulsen i vejret. Det øger for eksempel elevernes koncentration, gør dem mere undervisningsparate og så styrker det deres kropsbevidsthed. Så det hele er med eleverne i centrum", siger hun.

Hun fortæller, at tilmeldingen til forløbene åbner i foråret, og at projektet kører over tre år for at gøre det lettere for skolerne at planlægge, hvornår de har mulighed for at tilmelde deres musiklærer til projektet.

Susanne Devantier Jensen oplyser, at der vil være mulighed for at flere kommer til end de 16 kommuner, der allerede er tilmeldt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
740 andre er allerede tilmeldt