Uddannelsesvejledning
0   922

”Jeg var aldrig blevet mekaniker uden den frie fagskole”

Mikkel Eneberg var skoletræt. Han fik ikke 9. klasses prøve og havde ingen ide om, hvad han ville efter 10. Måske blive i Netto? Men et år på den frie fagskole Tronsøskolen ændrede alt, og nu er han godt i gang med teknisk skole. Han forstår ikke, at man vil spare de frie fagskoler væk.

"Jeg er ikke sådan en, der kan sidde stille og læse bøger. Folkeskolen var kedelig, og jeg var skoletræt. Jeg anede ikke, hvad jeg ville", sådan fortæller i dag 19-årige Mikkel Eneberg fra Kolding om sin tid i folkeskolen. Han er en af de unge, for hvem et ophold på en af de frie fagskoler gjorde hele forskellen, så for ham er det helt skævt at høre, at skolerne måske skal lukke.

I regeringens forslag til finansloven, som i øjeblikket bliver forhandlet færdig, bliver der sparet i alt 20 procent på de frie fagskolers uddannelsestaxameter. Det vil får mange af skolerne til at lukke, lyder meldingen fra skolernes forening. 

Mikkel Eneberg fik ikke sin 9. klasses prøve. 10. klasse tog han som et praktikforløb, men det gav ham ikke mere afklaring.

"Men så kom min uu-vejleder og spurgte, om jeg havde lyst til at ophold på Tronsøskolen, Parat til Teknik. Det var bare ja eller nej, så jeg sprang på, for jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle".

Artiklen fortsætter under banneret

Matematik er sjovere i værkstedet

På Tronsøskolen er undervisningen som på de andre frie fagskoler mindst en tredjedel i værksteder, og det var en stor succes for Mikkel Eneberg.

"Det var da det fedeste år i mit liv. På grund af kammeratskabet. Men også fordi jeg for første gang ikke kedede mig i timerne, som jeg gjorde i folkeskolen. Jeg kunne meget bedre koncentrere mig, fordi vi brugte matematikken til at komme ud og skære og svejse og lave ting i værkstedet. Så var jeg pludselig ikke skoletræt mere".

Hver ung uden uddannelse koster 191.000 kroner

I 2012 viste en beregning fra Undervisningsministeriet, at det koster samfundet cirka 1,8 milliarder, at en gruppe unge ikke har gennemført en ungdomsuddannelse 10 år efter folkeskolen.
Frie Fagskoler arbejder løbende på nye erhvervsrettede kostskoleforløb. Et af de nyeste er "Parat til Turisme, Oplevelser og Gastronomi" støttet af Syddansk Vækstforum og EU Fondsmidler, der skal bidrage til en løsning på 20 pct. af rekrutteringsudfordringerne i oplevelsesbranchen i Region Syddanmark. Projektet bygger videre på erfaringerne fra Frie Fagskolers tidligere projekt "Parat til Teknik" støttet af Dansk Industri og Industriens Fond, som handler om at sikre faglært arbejdskraft inden for en række tekniske erhverv.

Ifølge Frie Fagskolers beregninger sparer de samfundet for 191.000 kroner for hver gang de får en ung i uddannelse, som ellers ville gå ledig.

Han havde både dansk og matematik, men hele tiden anvendt på virkelig problemer. Fx lavede de en vogn, som hestelinjen kunne bruge til at køre til møddingen.

"Vi lavede tegninger og målinger på vores ideer i matematiktimen. Det er meget federe, når man bruger matematikken til noget rigtigt. Vi fik også lov til at rode med scootere i vores eget lille værksted. Det var meget der, jeg blev sikker på, hvad jeg ville"

Gode lærere og praktik gav afklaring

Lærerene snakkede også løbende om med de unge om, hvad de ville, og fik dem ude og prøve ideerne af i praksis med det samme.

"Det er sådan nogle rigtigt gode lærere, du ved, som kan få en til at grine hele tiden. Og som ikke er tørre eller kedelige at høre på".

I løbet af året blev Mikkel Eneberg sikker på, at han ville arbejde inden for mekanikerfaget. Så han besluttede sig for at begynde på den tekniske skole i Kolding, Hansenberg. Der har han nu færdiggjort grundforløbet på mekanikerlinjen og er i gang med praktikken.

"Jeg ville aldrig være startet på teknisk skole, hvis jeg ikke havde været på Tronsøskolen, det er helt sikkert. Så var det nok blevet produktionsskole, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg ville. Men der er så mange rygter i Kolding om, at det ikke er så god en skole. Og ellers havde jeg mit fritidsjob i Netto. Der kunne jeg blive. Så det var så godt, at jeg kom derind, for det er jo meget federe at blive mekaniker".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.343 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
826 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
524 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.316 andre er allerede tilmeldt