0   86

Per Kjeldsen

Per Kjeldsen er død. Folkeskolen har mistet en af sine helt store frontkæmpere. Stinusprismodtager Per Kjeldsen har indskrevet sig i Danmarks Lærerforenings historie for sin vedholdende indsats for en folkeskole, der tager eleverne alvorligt, bygger på åndsfrihed og demokrati, og hvor tilegnelse af kundskaber og færdigheder tjener det formål at fremme elevens personlige alsidige udvikling.

Jeg havde den store glæde og ære i 2003 at overrække Stinusprisen til Per på Danmarks Lærerforenings kongres. Allerede på det tidspunkt havde Per markeret sig som en person, der gennem hele arbejdslivet som lærer, talepædagog og cand.pæd.psych. havde gjort en enestående indsats for folkeskolen og derfor til fulde fortjente foreningens fornemme pris. Helt som forventet fortsatte Per dette arbejde. Utallige er de indlæg, som Per har skrevet til forsvar for folkeskolen og i respekt for lærernes professionalisme. Dygtige lærere, der med engagement tager ansvar for elevernes undervisning, er den afgørende grundforudsætning for, at eleverne kan forlade skolen som dygtige, dannede unge mennesker. Dette budskab stod centralt i Pers ihærdige kamp for en god skole.

Artiklen fortsætter under banneret

Per tog senere initiativ til etablering af den pædagogiske tænketank Sophia og var i mange år Sophias utrættelige drivkraft. Per insisterede på, at der skulle være et modsvar til den dagsorden, der først og fremmest tillægger skolen den opgave at producere effektiv arbejdskraft til konkurrencestaten.

Per var en af de første, der for mig beskrev den grundlæggende værdikamp, der udspillede og udspiller sig om folkeskolen. Som ganske ung lærer skrev jeg den overhead af, hvor Per beskrev menneskesynet bag fronterne i denne værdikamp. Da jeg mange år senere begrundede, hvorfor Per modtog prisen, brugte jeg denne overhead. I Pers takketale brugte han den samme overhead - Per var vedholdende!

Per kan umuligt erstattes, men hans ihærdighed kan være et forbillede for alle os, der deler hans brændende ønske om en god skole til fremtidens generationer.

Tak til Per for den fantastiske indsats - æret være Pers minde.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet