Kampvalg til DLF’s hovedstyrelse

23 kandidater kæmper om 18 pladser i DLF’s hovedstyrelse. I København stiller hele fire kandidater op.

Publiceret

VALG TIL DLF'S HOVEDSTYRELSE

DLF's medlemmer skal ved en elektronisk afstemning afgøre, hvemder får pladserne i DLF's hovedstyrelse. Hovedstyrelsen kommerfremover til at bestå af 23 medlemmer. Formand Anders BondoChristensen og næstformand Dorte Lange er genvalgt for de næstefire år. Skolelederne, de studerende og pensionisterne har egnerepræsentanter. Så hovedstyrelsesvalget kommer til at stå om 18pladser. For at stille op skal kandidater udfylde en stillerliste,hvor mindst 20 og højst 50 medlemmer skriver under på, at deønsker, man stiller op.

Alle kandidater præsenteres i Folkeskolen, der udkommer den 19.november, og redaktionen vil dække valgkampen både i bladet og påfolkeskolen.dk.

HOVEDSTYRELSESVALG 2015

Afstemningen til hovedstyrelsesvalget foregår elektronisk iperioden 19. november til 1. december. Der er frist for opstillingaf kandidater den 16. november klokken 16.00. Du skal bruge NemID,når du stemmer. Læs mere om afstemningen og kandidaterne i næstenummer af Folkekskolen, på folkeskolen.dk og på dlf.org.

Den nye hovedstyrelse tiltræder den 1. januar 2016.

DE STILLER OP:

Nye kandidater til hovedstyrelsesvalget:


• Erik Cloyd Ebsen, 
Odder (Århus Lærerforening)

• Tine Agenskov, 
Nykøbing Mors (Thy-Mors Lærerkreds)

• Line Frederiksen Baadsgaard, 
Dragør (KøbenhavnsLærerforening)

• Charlotte Catarina Holm, 
Odense (Odense Lærerforening)

• Morten Refskov, 
Albertslund (Ballerup Lærerforening)

• Anders Liltorp, 
Hvidovre (Rødovre Lærerforening)

• Kjell Nilsson, 
København (Københavns Lærerforening)

• Thomas Raa Olsen, 
Rønde (Djurs Lærerforening)

• Ulrik Nielsen, 
Tønder (Tønder Lærerkreds)

• Rikke Gierahn Andersen, 
Åbyhøj (Århus Lærerforening)

• Birgitte Reindel, 
København (Københavns Lærerforening)

Pt. er eneste kandidat i pensionistfraktionen Birgit Bruun,Roskilde.

Nuværende hovedstyrelsesmedlemmer, som genopstiller:

• Bjørn Hansen, 
Holbæk (Holbæk Lærerkreds)

• Gordon Ørskov Madsen, 
Aarhus (Århus Lærerforening)

• Thomas Andreasen, 
Næstved (Næstved Lærerkreds)

• Flemming Ernst, 
Brøndby (Hvidovre Lærerforening)

• Regitze Flannov, 
København (Frederikssund Lærerkreds)

• Jeanette Sjøberg, 
Ballerup (Ballerup Lærerforening)

• Lars Busk Hansen, 
Hjørring (Lærerkreds Nord)

• Niels Lynnerup, 
Haderup (Herningegnens Lærerforening)

• Kenneth Nielsen, 
Esbjerg (Esbjerg Lærerforening)

• Jens Jakob Skovmand, 
Hørsholm (Hillerød Lærerkreds)

• Ulla Koch Sørensen, 
Aalborg (Aalborg Lærerforening)

• Lars Sten Sørensen, 
Brønshøj (Københavns Lærerforening)

Læs et udpluk af kandidaternes holdning ved denne artikel påfolkeskolen.dk. I næste nummer af Folkeskolen medfølger enpræsentation af samtlige kandidaters holdninger.

Afstemningen til hovedstyrelsesvalget finder sted 1. december.Der er frist for opstilling af kandidater mandag den 16. novemberklokken 16.00.

Læs mere om kandidaternes udtalelser om Overenskomst 2015 ogandre artikler på folkeskolen.dk under Hovedstyrelsesvalg 2015.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Det kommer lidt bag på mig«.

Sådan lyder reaktionen fra formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg på, at hele fire af kredsens medlemmer har valgt at stille op til hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening.

Han er på den ene side glad for den interesse, det er udtryk for, men han er også lidt bekymret.

Københavns Lærerforening har haft en selvstændig status, hvor den fast havde to pladser i hovedstyrelsen. Ved sidste hovedstyrelsesvalg for fire år siden ændrede det sig, så formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg og næstformand Lars Sørensen blev valgt på samme vilkår som andre kandidater. Jan Trojaborg genopstiller ikke til hovedstyrelsen, men anbefaler sine medlemmer at stemme på Lars Sørensen og Kjell Nilsson, der er medlemmer af kredsstyrelsen i Københavns Lærerforening. Men de to kandidater Line Frederiksen Baads­gaard og skolebibliotekarernes formand, Birgitte Reindel, er også fra København.

»Det nye er, at der er to almindelige medlemmer, der stiller op. Det er udtryk for politisk interesse. Det tager jeg hatten af for«, siger Jan Trojaborg. Han er samtidig bekymret, fordi der lige nu i DLF er behov for en stor sammenhængskraft og tæt sammenhæng mellem hovedstyrelse og kredse

»Det kan godt give problemer, hvis mange uden et organisatorisk bagland kommer ind. Der er et stort behov for, at de, der sidder i hovedstyrelsen, har en stærk forankring i de lokale foreninger, så der sker en gensidig udveksling af viden og synspunkter«, siger Jan Trojaborg.

Traditionen i DLF er, at hovedstyrelsesmedlemmer har en tilknytning til en kreds eller en gruppe som eksempelvis børnehaveklasselederne. Niels Christian Sauer blev første gang valgt ind i hovedstyrelsen i 2000 og har været eneste medlem uden tilknytning til en kreds eller gruppe. Han mener, at der bør være begge typer medlemmer i hovedstyrelsen.

»En hovedstyrelse, der kun består af folk, som er forankret i kredsstyrelser, mister en hel del. Der foregår meget på lærerværelserne, der ikke kommer med i kredsene«, siger Niels Christian Sauer, som heller ikke genopstiller. Han lægger vægt på, at der er medlemmer af hovedstyrelsen, der ikke er bundet af et mandat fra en kreds eller gruppe. »Men der må nødvendigvis være en overvægt af kredsformænd«, siger han.

Fem kandidater stemte nej til OK 15

De nyopstillede kandidater til DLF's hovedstyrelse repræsenterer mange holdninger, men der er en gruppe, som har det til fælles, at de stemte nej til overenskomstresultatet 2015. Her nåede KL og DLF i februar frem til et overenskomstresultat, som gav lærerne et ekstra løntrin og 15 punkter med fokus på lærernes arbejdstid, og samtlige hovedstyrelsesmedlemmer anbefalede DLF's medlemmer at stemme ja. Syv ud af ti af medlemmerne fulgte anbefalingen. Men 30 procent stemte nej.

Allerede dagen efter annoncerede nej-siger og formand for Ballerup Lærerforening Morten Refskov, at han stiller op til hovedstyrelsen, fordi han mener, at der skal tages andre midler i brug.

»Jeg stemte nej til Overenskomst 2015, fordi overenskomsten ikke på nogen måde sikrer alle medlemmer ordentlige arbejdsvilkår og ligger langt fra vores opstillede krav«, lyder det fra Morten Refskov i dag.

Foruden Morten Refskov har Line Frederiksen Baadsgaard, Kjell Nilsson, Birgitte Reindel og Thomas Raa stemt nej til overenskomsten.

»Overenskomst 2015 er en afskrift af lov 409, og allerede før vedtagelsen fremførte jeg, at bilag 1.1 (arbejdstidspapiret, redaktionen) ikke har nogen anvendelse for den enkelte lærer. At organisationerne, inden blækket var tørt, kunne være uenige om tolkningen af bilaget, viser - efter min mening - at det er værdiløst«, siger Thomas Raa fra Djurs Lærerforening.

Men langt de fleste af dem, som stiller op, stemte ja til overenskomsten. En af dem er Erik Cloyd Ebsen fra Aarhus.

»Selvom resultatet var magert, mente jeg, at konsekvenserne ved eksempelvis endnu en konflikt var perspektivløse«.

12 hovedstyrelsesmedlemmer genopstiller

Hele den siddende hovedstyrelse stemte ja. 12 af hovedstyrelsesmedlemmerne genopstiller.

En af dem er næstformand i Ballerup Lærerforening Jeanette Sjøberg.

»Jeg stemte ja til Overenskomst 2015, fordi jeg kunne se muligheder for at skabe konkrete forandringer for medlemmerne. Skridtet fra en lovgivet position til en aftalt position er afgørende for, at vi kan arbejde konkret på at skabe de fremskridt, som medlemmerne har behov for i deres hverdag«, lyder det fra Jeanette Sjøberg.

Kredsformand i Esbjerg Kenneth Nielsen stemte også ja:

»Jeg stemte og anbefalede et ja. Vi havnede i 2013 i en situation, jeg ikke accepterer, men jeg kan da ikke efterlade medlemmerne uden håb«.