"Det er legalt at diskutere, om vi får nok ud af pengene, men den opgave, vi løser, ville stadig være der, selv om vi havde måttet lukke", siger centerleder Kristian Jensen fra Handicapidrættens Videnscenter.

Handicapidrættens Videnscenter ånder lettet op efter ny aftale om satspuljen

Den nye satspuljeaftale sikrer ikke blot Handicapidrættens Videnscenter et årligt tilskud i de næste tre år. Centerleder Kristian Jensen glæder sig også over, at centret skal evaluereres i 2017. Hvis resultatet er tilfredsstillende, er partierne bag satspuljen ”positive for at prioritere en videreførelse af støtten”.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Centerleder Kristian Jensen er en lettet mand. Handicapidrættens Videnscenter var i spil til at miste sit årlige tilskud til driften, fordi partierne bag satspuljen havde besluttet, at centret alene skulle klare sig for tips- og lottomidler og ved at søge puljepenge til konkrete projekter.

Også Handicapidrættens Videnscenter kæmper for sin fremtid

Puljer giver typisk penge til at finde snævre løsninger på specifikke problemer, og et videnscenter skal også kunne rådgive mennesker, som ikke lige passer til et bestemt projekt, har Kristian Jensen argumenteret. Derfor er han glad for, at centret med den nye satspuljeaftale er sikret et driftstilskud i de næste tre år, som stort set svarer til det nuværende tilskud.

"Det er en lettelse for os. Det havde været en ufattelig stor ærgrelse, hvis vi var blevet hældt ud med badevandet, for hvem skulle så tage sig af de opgaver, vi løser? Det er legalt at diskutere, om vi får nok ud af pengene, men opgaven ville stadig være der, selv om vi havde måttet lukke", siger Kristian Jensen.

Centret har tryglet om at blive evalueret

I år får centret 5,2 millioner kroner i driftstilskud fra satspuljen. I den nye aftale falder det til fire millioner kroner i 2016, men det skyldes, at et tilskud på 1,3 millioner kroner til årets første kvartal er indeholdt i den gamle aftale.

Elever får krav på at blive testet for ordblindhed én gang i skoleforløbet

I 2017 stiger bebeløbet således til 5,3 millioner kroner, mens aftalen for 2018 lyder på 2,6 millioner kroner.

"Vi har fået tilskud til den første halvdel af 2018. Samtidig indgår det i aftalen, at vi skal evalueres i begyndelsen af 2017, og på den baggrund vil partierne beslutte, hvad der skal ske med os. Vi har tryglet om at blive kigget på, for vi kan sagtens være vores indsats bekendt, og en evaluering vil betyde, at politikerne kan træffe beslutningen på et oplyst grundlag, og ikke kun ud fra hvad vi selv siger", fortæller Kristian Jensen.

Driftstilskud i intervaller låser centret fra store projekter

De politiske partier er "positive for at prioritere en videreførelse af støtten, hvis evalueringen viser et tilfredsstillende resultat".

"Hvis det viser sig, at vi ikke skal fortsætte, kan vi afvikle videnscentret i god ro og orden. Omvendt kan vi forhåbentlig få et varigt tilskud, så vi kan komme ud af de intervaller, der bliver bevilget penge efter i satspuljen, hvis vi får lov at fortsætte. I dag kan vi ikke gå ind i store projekter, når vi nærmer os afslutningen på et driftstilskud, og det låser os", siger Kristian Jensen.

Han har ikke noget bud på, hvorfor politikerne har valgt at fortsætte støtte til videncentret for en ny treårig periode.

"Vi har skrevet til Beskæftigelsesministeriet og fortalt, hvad vi laver, med kopi til nogle af folketingsmedlemmerne. Men selve beslutningen har vi ikke haft indflydelse på, og vi har ikke fået noget at vide om, hvorfor vi er blevet prioriteret. Der plejer at være politikere, som ringer og fortæller os om forliget, men denne gang har vi ikke hørt fra nogen".

Undervisningsministeriet er begyndt at opmuntre videnscentret

Handicapidrættens Videnscenter er et tværsektorielt tiltag, der får undervisnings-, beskæftigelses- og socialpolitik til at hænge sammen ved at skræddersy løsninger til borgere med handicap, så de kan komme i beskæftigelse og få et aktivt fritidsliv.

Videnscenter opfordrer lærere til at søge råd om inklusion i idræt og bevægelse

Derudover vejleder centret om, hvordan lærere kan inkludere elever med funktionsnedsættelser i idrætstimerne og i skolens øvrige bevægelse. Senest har centret forsynet EMU-portalen med et materiale om inklusion i idrætsundervisningen.

"Vi er rigtig glade for, at Undervisningsministeriet er begyndt at prioritere, at børn med og uden handicap kan have glæde af at bevæge sig sammen. Ministeriet opmuntrer os til at blive ved med at udvikle vejledningsmateriale, og det gør vi gerne", siger Kristian Jensen.

Se vejledningsmaterialet via linket til højre for artiklen.

Læs mere

EMU-portalen om inkusion iidrætsundervisning

Powered by Labrador CMS