Tag det bedste job, du kan få

Vær ikke alt for kræsen, når du er på vej ind på arbejdsmarkedet. Det er nemmere at få et job, når man er i job

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er du nyuddannet, og har du klare præferencer på arbejdsmarkedet, kan det være fristende kun at gå efter det helt rigtige job, men pas på med at være for fokuseret på ønskejobbet.

»Tag det job, du kan få, og arbejd dig frem til ønskejobbet«.

Det råd kommer fra Susanne Bjerrum, konsulent i Lærernes A-kasse i København.

Hun advarer imod, at nyuddannede stiller for store krav til deres første arbejdsplads.

»Hvis du er lærer, er det nærliggende at gå efter et job, der passer med alle dine linjefag, men det kan være farligt. Vil du udelukkende ansættes et sted, hvor du præcist får opfyldt alle dine ønsker, kan det ende med, at du slet ikke får noget arbejde. Derfor råder jeg altid nyuddannede til at søge bredt«, siger konsulenten.

En gylden regel på arbejdsmarkedet lyder: Det er nemmere at få et job, når man er i job. I den forbindelse tænker skoleledere og ledere på sundhedsområdet som alle andre arbejdsgivere.

»De ser på, om ansøgeren kommer fra et job eller fra ledighed«, siger Susanne Bjerrum. »En, to eller tre måneder uden arbejde betyder ikke så meget, men drejer det sig om længere tid, trækker det fra. Har du været ledig i et år, kan det være svært at komme ind på arbejdsmarkedet«.

De fleste har sikkert hørt om mennesker, der er blevet hængende i et job, som de ikke er særligt glade for, men det er en myte, at man bliver sat i bås, hvis ikke man er meget kritisk med, hvor man bliver ansat.

»Det er bedre at komme fra næsten hvilket som helst job, uanset hvordan du forestiller dig din karrierevej. Mange vil gerne være HR-medarbejdere, altså beskæftige sig med personalepleje, men man kan sagtens gå i den retning, selvom man har haft et helt andet arbejde tidligere. Det handler om, at man mange steder på arbejdsmarkedet udvikler sine kompetencer bredt, og at der er respekt om det at have taget et job, selvom det ikke giver stjerner på skuldrene«.

Gå ikke i panik, selvom du er blevet ledig. Læg en strategi, hvor du begynder med at søge ønskejobbet eller noget, der ligner. Får du ikke det, så søg længere omkring.

»Er du nyuddannet lærer, søger du til at begynde med alle de lærerjob, du kan komme i nærheden af, altså det, du er uddannet til. Hvis du efter tre måneder ikke har fået noget, bør du begynde at kigge dig om inden for andre områder også. Det kan være pædagog, administrativt arbejde eller jobkonsulent i en kommune. Vær seriøs og realistisk i din jobsøgning«, siger Susanne Bjerrum.

Det gælder om at gå efter job, hvor man kan bruge så mange af sine kompetencer som muligt. Altså om at være kræsen på den rigtige måde. |