Blog
4   259

Nu må andre gribe faklen!

Abonner på nyt om Tænketanken Sophia i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Mindeord om SOPHIAs stifter, Per Kjeldsen, der døde tirsdag den 20. oktober.

Tirsdag den 20.10. om morgenen kom beskeden om at Per Kjeldsen var død 76 år gammel.  Hermed har alle der arbejder for en demokratisk, humanistisk dannelse mistet en forkæmper fra første geled.

Per var uddannet lærer, talepædagog og døvelærer og siden cand.pæd.psyk. Han har været speciallærer, rektor for Viborgseminariet og chefkonsulent for PPR i Aalborg. Han stiftede SOPHIA - tænketank for pædagogik og dannelse.

Artiklen fortsætter under banneret

I hele sit lange virke har Per haft øje for mennesket som subjekt og bekæmpet alle tilløb til at reducere os til tal og objekter. Det gælder fra han som ung lærer blev bebrejdet at have savet en åbning i katederet, så en genert elev kunne fortælle som radiospeaker, til han få timer før sin død med et lyksaligt smil fortalte om sit barnebarn, der havde konstateret at hun efter reformen ikke var blevet en dårligere elev, men læreren var den reducerede, fordi hun ikke længere samtalte med børnene, men fortalte hvilke mål de skulle nå. Og det gælder fra hans første skriverier over hans foredrag og mediekommentarer til hans syntese af hele indsatsen i SOPHIA.  

Når Per fik så stor gennemslagskraft beror det nok på hans sjældne evne til at kombinere det universelle med det konkrete, det visionære med det jordbundne, det humanistiske globale med den nordjyske snusfornuft.

Pers familie, Bente og børnene og børnebørnene har mistet en knyttet hånd om et stort hjerte. Alle vi der arbejder med pædagogik og dannelse har derimod fået en forpligtelse: ”Nu giver jeg faklen videre, og så er det op til jer at skabe et paradigmeskift. Vi skylder børnene et humanistisk, demokratisk samfund.”     

Jens Raahauge, formand for SOPHIA


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ