Debat

Om målstyret undervisning og digitale værktøjer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I den danske folkeskole kæmper lærerne for at finde tid til at implementere den målstyrede undervisning via diverse digitale værktøjer. I Lejre Kommune hedder værktøjet Educa, som er et meget tidskrævende bekendtskab. På min skole blev vi introduceret til systemet i april via to-tretimerskurser, som var lagt fra klokken 16-19 efter en almindelig arbejdsdag (læs: Ikke det optimale tidspunkt for ny indlæring).

For en del lærere på min alder (61 år), som ikke er født og opvokset med computere, vil det blive et kolossalt stort ekstra arbejde at skulle bruge Educa, for der er rigtig mange ting, man skal sætte sig ind i, når man er en middelmådig computerbruger. Og hvor får vi tiden fra til det?

Sidste skoleår blev den nye skolereform sat i værk, og elevernes længere skoledage blev »betalt« af lærerne, som skulle undervise mindst to lektioner mere om ugen. Det siger sig selv, at så kommer man til at mangle tid til forberedelse. Manglen på tid blev yderligere sat i relief, fordi der også blev indført nye arbejdstidsregler.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi fik tilstedeværelsespligt, så alt arbejdet skulle udføres på skolen, og for mange læreres vedkommende viste det sig, at tiden ikke rakte til det, der skulle være ny og anderledes og spændende undervisning. Men det blev så enden på en del »gratis« arbejde, som lærerne har leveret i årenes løb, fordi vi jo ikke har siddet derhjemme og forberedt os med et stopur i hånden.

I 2007 blev lærerne pålagt en ny, stor opgave i form af elevplaner uden at få ekstra tid, og nu gentager historien sig! En ny, kæmpestor opgave bliver os pålagt i en tid, hvor vi i forvejen kæmper med at kunne levere en undervisning, som vi kan være bekendt. Det er manglen på tillid til, at vi kan undervise med udbytte for eleverne, der styrer de nye krav om, at vi ned i mindste detalje skal beskrive og dokumentere, hvad vi skal arbejde med - hvorfor, hvordan, hvor længe og med hvilke materialer.

Jeg tror ikke, at de ansvarlige for søsætningen af »projekt målstyret undervisning« gør sig nogen forestillinger om, hvor tidskrævende det er. Og jeg spørger igen: Hvor skal tiden komme fra? Jeg frygter, at endnu flere lærere kommer til at fylde op i sygestatistikkerne, fordi de ikke kan leve op til de høje krav og derfor går ned med flaget. Eller også forlader de simpelthen folkeskolen.

Powered by Labrador CMS