Blog
0   377

Er geografi kun noget om lande og hovedstæder?

Abonner på nyt om Geografi i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hverdagsbetragtninger om elevers forventninger til et nyt fag, og den fortælling som de udstyres med hjemmefra. Hvad siger det om fagets spændvidde?

Stiller man enhver geografilærer, ovenstående spørgsmål, er svaret selvfølgelig et rungende nej! Spørger man mine elever i 7. og 8. klasse, er svaret et noget andet. De tror i overvejende grad at faget er en lang opremsning af fakta i quizshow-format og at netop det er "vigtigt at lære".

Altså en udenadslære som jeg selv blev udsat for i 90'erne da vi f.eks skulle lære remsen af byer langs den fynske kyst....

Når så jeg begynder så småt at præsentere dem for den enorme mangfoldighed faget byder på, kan de næsten ikke overskue det. Det kan man vel næppe heller dømme dem på. For faget er noget af en mastodont, især hvis forestillingen er en totalt anden end virkeligheden.

Jeg vil her nødigt postulere at jeg har en løsning på netop denne snævre hverdagsforestilling. Måske skal eleverne indse at geografi er så meget mere end lande og hovedstæder, gennem en god eksemplarisk undervisning. Men hvordan forhindrer vi at eleverne allerede har forestillingen til at starte med?

Artiklen fortsætter under banneret

Mine bud, som ikke bærer særligt meget originalitet i sig:

Vær omhyggelig med ikke at reducere natur/teknologi til facts, facts, facts. Eleverne skal lære at vurdere, argumentere og konkludere, før de når i overbygningen.

Få forældrene med. Fortællingen om fagets karakter formes i høj grad hjemmefra.

Geografi skal profileres langt mere. En af årsagerne til at fortællingen bliver så ensidig, er at geografi godt kan blive overset.

Tværfaglighed. Det kan næsten ikke siges nok, så jeg siger det igen: Tværfaglighed.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.591 andre er allerede tilmeldt