Debat

Valgfag i skolen

Arbejder du også på en skole i en kommune, som ikke overholder lovens §9 om valgfag?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er mit indtryk, at rigtig mange skoler i rigtig mange kommuner ikke overholder lovens bestemmelser om valgfag.

På 7.-9.klassetrin skal alle elever vælge mindst ét valgfag; og her er ingen undtagelser. Et valgfag har et vejledende timetal på 60 timer, og det strækker sig over et år.

Det er altså ikke tilladt, at lade valgfag bestå af diverse sjove småkurser, fx fire gange 15 timer med forskellige emner. For så er det jo heller ikke et fag!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Et valgfag er et fag, og hvis skolen ikke vælger fra lovens liste over valgfag, skal der udarbejdes en beskrivelse af formål og Fælles Mål for faget. Denne beskrivelse skal passe til faget omfang - som altså er 60 timer eller mere, hvis faget strækker sig over mere end ét år.

Beskrivelsen af valgfaget skal leve op til ministeriets krav, og den skal godkendes af kommunalbestyrelsen.

Yderligere har alle elever krav på, at få mulighed for at vælge 120 timers valgfag pr. år. Så det skal skolen altså udbyde - og lave plads til i skemaet. Hvad elevens timetal iøvrigt i forvejen er, har ingen betydning for denne bestemmelse.

Hvis man synes §9 ikke er klar nok, kan man læse de almindelige og de særlige bemærkninger til loven.

Hvis din skole ikke lever op til bestemmelserne i §9, så kan det jo være fordi, man ikke ved, hvad loven siger. På hvor mange punkter ved man så ikke dét? Eller det kan være, at man er så presset ressourcemæssigt, at man ikke kan leve op til loven. Så skal det vel siges højt? Eller det kan være, at man synes sådan nogle lov-regler er en spændetrøje for det frie initiativ, og derfor fifler man lidt med det ene og det andet.

Af de tre forklaringer er den sidste den mest undergravende for en folkeskole, som i forvejen er under nedbrydning.