Folkeskolens leder:

Danmark i Verden

Underrubrik

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Advarsel: Næste afsnit er udtryk for hetz mod dansk kultur. Så hvis du føler dig truet på din danskhed, bør du måske ikke gå videre!

»Dansk kultur er dynamisk, præget af den historie, som er danskernes, og den har vidt forskellige udtryk. Et gennemgående træk er dog, at danskeres opfattelse af demokrati indeholder en respekt for og hensyntagen til mindretal«.

Er du rystet, så grib straks Højskolesangbogen, rejs dig og afsyng nummer 347.

Er dit problem derimod, at du ikke kan finde det hetzende i de kursiverede linjer, så er der hjælp her: »Sagens kerne er enkel. Visse personer, foreninger og partier lider af et underligt selvhad, et had til danskheden, til kristenheden og dermed et had til sig selv og til den kultur, som folkeskolen er forpligtiget på«.

Disse fjender stikker fjæset frem overalt, også selv om det ikke er lige til at se! Ja, en af de udanske hetzere formummer sig under det gode danske navn, Danmarks Lærerforening! Og DLF »sætter en ære i at bekæmpe danskheden«, og foreningen har »ved flere lejligheder udtrykt skarp kritik af en styrkelse af dansk kultur i folkeskolen blandt andet i historiefaget«.

»'Det er en frygtelig Historie!' sagde (ikke) en Høne omme i den Kant af Byen, hvor Historien ikke var passeret«. Det siger derimod et fremtrædende medlem af det danskeste parti af alle. Så det er ganske vist. Og det kan læses her i bladet side 25.

Men du kan se en afsløring allerede her: Ophavskvinden til de udanske ord er Dorte Lange, som er selvhadende formand for DLF's skole- og uddannelsespolitiske udvalg.

»'Hvor? Hvor?' kurrede Duerne! I Gjenboens Gaard! Jeg har saa godt som selv seet det! Det er næsten en upassende Historie at fortælle! Men det er ganske vist!« Nej. Det stod i Folkeskolen nummer 5 i det Herrens Aar 2009. Der afslørede Dorte Lange igen(!) »DLF's modvilje mod dansk kultur«, fortalte Dansk Folkepartis skolepolitiske ordfører, Martin Henriksen, ugen efter. Det er nemlig, skrev han, »et faktum, at DLF i sit høringssvar skrev, at en styrkelse af danmarkshistorien i historieundervisningen er betænkelig«. Men faktum er, at DLF om ændringerne af Fælles Mål blot skriver, at man finder det »betænkeligt, at der i en stadig mere globaliseret verden fremover i højere grad i folkeskolen skal fokuseres på og undervises i dansk historie- og kulturtradition«. I højere grad.

Danmark er i Verden. Og Verden er i Danmark. Dét skal folkeskolen forholde sig til. Blandt andet til, at Danmark fører krig i Afghanistan. At svineinfluenzaen er international. At EU poster milliarder af euro ind i dansk landbrug. Og at Vestas fyrer folk, fordi regeringen og Dansk Folkeparti forhindrer opstilling af vindmøller i Danmark. Men for eksempel også til, at tyske Beethoven, norske Grieg og finske Sibelius kan nydes i koncerthuset i Ørestaden. Hvor arkitekten er fransk, akustik-eksperten er fra Japan og orgelet nederlandsk. Men glæden er så dansk som Carl Nielsen og H.C. Andersen.

Udfordringerne er globale. Og folkeskolen skal hjælpe eleverne til at blive verdensborgere. Fra Danmark. Der har vi rod, derfra vor verden går.

Stop vrøvlet om hetz, Henriksen.

Thorkild Thejsen, ansv. chefredaktør, tt@dlf.org