Stadig lige langt til 95 procent-målsætningen

For fjerde år i træk viser den såkaldte profilmodel, at omkring 93 procent af de unge, der gik ud af skolen sidste år, vil få en ungdomsuddannelse. Pigerne når regeringens 95 procents-målsætning, mens kun 91 procent af drengene vil færdiggøre en ungdomsuddannelse.

Publiceret Senest opdateret

profilmodellen

Profilmodellen er en fremskrivning af, hvordan manforventer en ungdomsårgang vil uddanne sig i løbet af de kommende25 år under følgende antagelser:

  • Uddannelsessystemet vil forblive, som det var i de skoleår,hvor ungdomsårgangen gik i 8. og 9. klasse.
  • Ungdomsårgangen, hvis uddannelsesadfærd fremskrives, vil bevægesig i uddannelsessystemet på samme måde som dem, der er iuddannelsessystemet i de år, hvor ungdomsårgangen gik i 8.og 9. klasse.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forskellen mellem drenge og piger faldt fra otte procentpoint i 2008 til fem procentpoint i 2010, men de seneste fire år har forskellen ligget fast omkring fire procentpoint.

2014: Antal unge der får en ungdomsuddannelse, stagnerer

Men undervisningsminister Ellen Trane Nørby er optimist og tror på, at folkeskolereformen kan medvirke til at få flere drenge videre i uddannelsessystemet:

"Det er positivt, at så mange af vores unge får en uddannelse. Den mere varierede og praksisorienterede undervisning, som folkeskolereformen lægger op til, tiltaler nogle af de drenge, som tidligere blev tabt, så vi med årene vil se, at flere drenge bliver motiverede til at tage en uddannelse," siger Ellen Trane Nørby på uvm.dk.

2012: Forsker: Vi er tæt på at nå 'urealistisk' målsætning

Tosprogede drenge halter bagud

Drenge af udenlandsk herkomst ligger fortsat dig markant bag både elever af dansk herkomst og piger af udenlandsk herkomst. Kun 81 procent af drenge af udenlandsk herkomst forventes ifølge profilmodellen at fuldføre mindst en ungdomsuddannelse, skriver ministeriet.

Det er fortsat de gymnasiale uddannelser, de fleste unge forentes at gennemføre. Kun 32 procent forventes at tage en erhvervsuddannelse, og her er drengene til gengæld i flertal.

Læs mere

Om profilmodellen på uvm.dk