Blog
1   431

Lærere med linjefag til alle!

Abonner på nyt om Fysik/kemi i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

 

Er den udtalelse en naiv utopi eller en reel mulighed?

Hvis jeg en sjælden gang lader øjnene hvile på de bagerste sider i ”Folkeskolen”, støder jeg oftere end tidligere på sætningen ” På vores skole underviser lærerne kun i deres linjefag. ”  Skoler der skriver sådan opgiver jeg at søge ansættelse ved. Jeg blev uddannet lærer i årene 1990-1994 med linjefagene Fysik/kemi og Biologi. Det har med den nye reform vist sig at være en dårlig fagkombination, hvis man ønsker at søge nye udfordringer. Det er to, timetalsmæssigt meget små fag. I begyndelsen af mit lærerliv var det ikke noget problem. Jeg underviste både i ”orienteringsfagene”, billedkunst og sløjd uden at have et læreruddannelsesbevis, der kundgjorde, at jeg var kvalificeret til dette. Jeg er tidligere uddannet tømrer, så det borgede vel for at jeg ikke skar fingrene af mig selv eller eleverne.

Jeg har stor respekt for linjefagsuddannede læreres faglige kompetencer. I egenskab af formand for en faglig forening kan jeg kun bakke initiativet op om, at lærere kun skal undervise i deres linjefag. Det bør styrke fagligheden i undervisningen at lærerne er fagligt velfunderet.

Artiklen fortsætter under banneret

Desværre rammer det lærere, der som mig har valgt forkert. Med det beskedne timetal  de vigtige fag optræder med, skal jeg have 6-8 klasser i Biologi og Fysik/kemi. En skole med fire spor har således højest brug for to fysik/kemilærere. Det bliver et meget lille fagteam, selv når vi udvider teamet til også at omfatte Biologi og Geografilærerne.

På trods af mine beskedne formelle faglige kompetencer har det lykkedes mig at skifte job. Nogle Skoleledere har erkendt, at målet alle kun skal undervise i deres linjefag, mere er en promovering af skolen end realpolitik.

Sætningen ”alle lærere skal kun undervise i deres linjefag” er sluppet ud af sækken. Både vi og brugerne har hørt budskabet. Det er derfor nødvendigt at sætte handling bag ordene snarest.

Den milliard der er afsat til at efteruddanne lærere skal anvendes snarest, så vi kan få linjefagsuddannede  lærere til alle. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.468 andre er allerede tilmeldt