Blog
0   442

Fed faglighed fra femte?

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Min femte klasse mødte sit nye sprogfag tysk med stor nysgerrighed og nærmest umættelig iver efter at komme i gang med at lære det. Vi havde kun 45 minutter til rådighed i første omgang. Alligevel lærte vi de tyske tal allerede første gang.

Det sige at være en selvfølge og derfor en logik for hele hønsefamilien at motiverede elever lærer bedst. Men hvordan vækkes motivationen og hvordan kan den omsættes til vedvarende læringsiver? 

Med den tidligere sprogstart er motivationen som regel tilstede. Jeg fortalte mine måbende elever at de allerede kunne 40% tysk, idet så mange ord nærmest var identiske for de to sprog. Eksemplets magt (selvfølgelig tilrettelagt af læreren) overbeviste dem hurtigt. 

CLIL (content and language integrated learning) bliver ofte misforstået som en noget akademisk og måske endda fortænkt tilgang til sproglæringen, men med den rette diadaktiske reduktion kan det selvfølgelig sagtens lade sig gøre. CLIL-undervisningen bør ikke først introduceres i overbygningen eller vente til gymnasiet. Så er det for det meste for sent.

Undervisningen i natur og teknik byder på et overflødighedshorn af muligheder og netop fordi danske og tyske fagudtryk ligner hinanden så meget. Forløb om menneskekroppen eller dyr er oplagte.

Artiklen fortsætter under banneret

Når ordene er på plads er sætningsdannelse og grammatik en naturlig følge. Grammatiken begribes nu som det den bør være: et kommunikationredskab. De første erfaringer fra femte er meget lovende.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
891 andre er allerede tilmeldt