Anmeldelse Kristendomskundskab
0   261

Det er enhvers ansvar / Kom til orde / Gak til myren / Gang på jord

Eleverne skal lære at indgå i fællesskaber både i og uden for skolen. En ny serie om medborgerskab i skolen giver opskriften - på lederniveau og i den daglige undervisning

Det er enhvers ansvar

Fakta


Titel
Det er enhvers ansvar

Forfatter
Mattias Andersson, Anette Faye Jacobsen, Christiane Mossin

Pris
189 kroner

Sider
156 sider

Serie
Medborgerskab i skolen

Type
Bog

Forlag
Alinea


Titel
Kom til orde

Forfatter
Hanne Brixtofte Petersen

Pris
59 kroner

Sider
28 sider

Serie
Medborgerskab i skolen

Type
Bog

Forlag
Alinea


Titel
Gak til myren

Forfatter
Birgitte Bækgaard

Pris
59 kroner

Sider
32 sider

Serie
Medborgerskab i skolen

Type
Bog

Forlag
Alinea


Titel
Gang på jord

Forfatter
Birgitte Bækgaard

Pris
59 kroner

Sider
32 sider

Serie
Medborgerskab i skolen

Type
Bog

Forlag
Alinea

Alle har et ansvar for, at eleverne udvikler sig til gode medborgere. I et nyt materiale om medborgerskab kan både lærere og ledelse hente inspiration til, hvordan man kan arbejde med at udvikle elevernes demokratiske kompetencer. For læreren er der mange gode ideer og redskaber at hente i materialet - lige til at bruge i den daglige undervisning. Men det er især forfatternes overvejelser over, hvordan medborgerskab kan tænkes ind i skolens værdigrundlag, der flytter noget.

Artiklen fortsætter under banneret

I materialet kan ledelsen hente inspiration til at skabe et godt skolemiljø ved at fokusere på medborgerskab. Hvis medborgerskab tænkes ind i skolens systemer og dagligdag, kan man kombinere arbejdet med at udvikle skolemiljøet både socialt og fagligt. Man kan på én og samme tid arbejde med for eksempel omgangstonen blandt eleverne og med faglige emner. Undervisning i medborgerskab handler nemlig både om at udvikle viden om demokrati og om at udvikle demokratiske færdigheder: Det kan for eksempel handle om at udvikle fælles klasseregler eller om at træne eleverne i at debattere og i at kunne give plads til forskellige holdninger.

"Det er enhvers ansvar" er en grundbog, der leverer en flot og gennemtænkt plan for at arbejde med medborgerskab i skolen. Som lærer kan jeg dog have min tvivl om, hvorvidt ledere på landets folkeskoler evner og har tid til at gennemføre en ny skolestruktur baseret på medborgerskab. Indtil da kan man som lærer hente inspiration til undervisning i medborgerskab i en række elevbøger, som er udgivet sammen med grundbogen.

Elevhæftet "Kom til orde" er til dansk på mellemtrinnet. Hæftet indeholder en hel palet af praktiske øvelser til arbejdet med mundtlig kommunikation. De praktiske øvelser er sjove og relevante for eleverne i 5. og 6. klasse, som gennem kropslige erfaringer og rollespil kan lære noget om sprog og argumentation. Eleverne skal selv få øje på, hvad stemme og kropssprog betyder, når de udtrykker sig. Med materialet i hånden får læreren mulighed for at arbejde med at udvikle elevernes demokratiske kompetencer.

Elevhæfterne til kristendom, "Gak til myren" og "Gang på jord", har også fokus på opdragelsen til demokrati. Eleverne skal blive gode til at lytte til hinanden og acceptere hinanden trods uenighed. Hæfterne arbejder med menneskets forhold til fællesskaber. Især "Gang på jord", til de ældste elever, er interessant. Dette elevhæfte giver nemlig mulighed for at arbejde med religiøse fællesskaber på linje med politiske fællesskaber. Det åbner for en spændende diskussion om forhandling af regler og værdier i alle former for fællesskaber. Og dermed for et ikke religiøst blik på religion. Så det er bare med at komme i gang. Demokrati i skolen er spændende.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.114 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.597 andre er allerede tilmeldt