Debat

To områder skal forbedres

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Overenskomst 99: To områder skal forbedres:

1: Forberedelsestiden skal sikres hver eneste lektion.

2. Lønnen skal stige, så reallønsfaldet bremses.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Der er stor afstand mellem det, Kommunernes Landsforening (KL) siger, og det, den gør.

I 'En skole på vej', som danner udgangspunkt for Overenskomst 99, hedder det: '. . . Undervisningen . . . stiller øgede krav til planlægning, forberedelse og koordinering . . .' Det undrer derfor, at flere undervisningstimer udløser mindre forberedelse i det naturligt nok nedstemte Overenskomst 99. Det er jo ikke en foræring at få tid til forberedelse. Det er reel arbejdstid, som skal aflønnes. Der skal ikke arbejdes gratis for at få tingene til at glide.

Endvidere hedder det: 'Lærerarbejdet vil fortsat kræve en solid indsigt i de enkelte fags stofområder og udvikling'.

Derfor skal kravet om omfattende efteruddannelse med i overenskomsten. Det er blevet mode at lave billige discountkurser, hvor læreren selv betaler det meste af arbejdstiden ved hjemmestudium. Jeg bruger selv megen tid på kurser i min fritid for egen regning, men skal det være til mit arbejde, skal det afregnes time for time. Det er nemlig arbejdstid. KL råder ikke over de ansattes fritid!

Kravet om øgede kurser pointeres yderligere med: 'Samarbejdsforpligtelsen og tilpasningen og udviklingen til de nuværende og fremtidige krav forudsætter personlig og faglig udvikling af den enkelte lærer'.

Det må være et rimeligt krav til kvalitet, at den enkelte lærer sikres tre ugentlige efteruddannelsestimer. Det gøres også i andre lande. Og vores politikere er jo glade for sammenligninger med andre lande.

Med den forkastede Overenskomst 99 ville reallønnen falde netto ti procent alene i år!

Det er en hån over for de ansatte vedvarende at udhule reallønnen. Siden januar er mine merudgifter til skat og afgifter steget med månedligt 600 kroner netto!, vel at mærke til samme bruttoløn. Og så har jeg ikke taget højde for øgede vand-, el- og eventuelle andre nye afgifter og anden brugerbetaling! Overenskomst 99 ville det tredje år (2002) give mig brutto 1.700 kroner mere om måneden, efter skat 680 kroner! Der må aftales løn- og forventet skatte- og afgiftsstigning samtidig, så vi ikke tilbagebetaler næsten al indkomst til stat og kommune!

Stat og kommuners 'tagselvbord' må stoppes. Vi må kræve, at det offentlige forvaltes med visioner, kompetence og ekspertise. Det er nu bidende nødvendigt med kvalitetskrav til også de folkevalgte.

Sven Sonnenberg

Fakse Ladeplads