Anmeldelse Skønlitteratur
0   187

Wildsvin

Fakta


Titel
Wildsvin

Forfatter
Bent Haller

Pris
170 kroner

Sider
110 sider

Type
Bog

Forlag
Høst og Søn

Den socialt skadede grønlænderdreng Paw stikker af fra sine uempatiske plejeforældre og møder i et havneskur en anden flygtning: Grisen Grisla, der af den gale videnskabsmand på svineforsøgsstationen har fået indopereret en elektronisk hjerne, der giver den menneskelige egenskaber - talens brug, for eksempel. Det er baggrunden for denne robinsonade, hvor naturbarnet og Grisla/Fredag søger et sted, hvor de kan leve uden at gøre vold på naturresurserne.

Artiklen fortsætter under banneret

Hvor science fiction-romaner traditionelt foregår i fjerne galakser, har forfatteren henlagt sit bud i genren til dansk territorium, til en nutidsverden, hvor mennesket har forkrøblet naturen i form af grise, der tvinges til naturstridigt liv på svinefarme, og hvor åens natur er tæmmet og lagt i cement, omdannet til et kloakrør, der nok er ulækkert, men også vejen ud til friheden, den danske urskov.

Haller står på skuldrene af såvel Orwell som Gunnar Jørgensens gamle Paw-bøger i sin skildring af voksnes magt over børn og naturmenneskers manglende tilbøjelighed til at indordne sig under den syge civilisation. Bogen beretter om et dystopisk samfund med svin og børn i de undertryktes rolle og svinebondens fabrik som metafor for den undertrykkende samfundsstruktur.

Det er en væsentlig roman, som kan holde både til en solid samfundsdebat i klassen og til litteraturundervisning, for eksempel med fokus på intertekstualitet og symbolbrug.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.182 andre er allerede tilmeldt