Stammen er et af de handicap, som vidensportalen.dk sætter fokus på med sin udvidelse af målgrupper.

Vidensportal udvider med artikler og forskning om voksen- og handicapområdet

Vidensportal.dk har indtil nu formidlet aktuel viden på børne- og ungeområdet. Nu udvides portalen til også at dække socialt udsatte voksne og mennesker med handicap. Sitet præsenterer forskning og praksisviden om sociale indsatser, men der er også viden at hente for lærere om for eksempel stammen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den viden, der formidles på Vidensportalen, er fremkommet efter en systematisk litteratursøgning og er udvalgt af Socialstyrelsens fageksperter. Hver artikel søger så vidt mulig at give svar på tre helt centrale spørgsmål om en given indsats: Virker den? Hvordan gør man? Og hvad koster det?

Foreløbig syv temaer om handicap

På voksenområdet er der foreløbig syv temaer: Prostitution, hjemløshed, psykiske vanskeligheder, vold i nære relationer, stofmisbrug, alkoholmisbrug og senfølger efter seksuelle overgreb. Det samme gælder på handicapområdet. Her handler de syv temaer indtil videre om hjerneskade, ADHD, autisme, stammen, sjældne handicap, mobilitetshjælpemidler og formidling af hjælpemidler.

For eksempel fortæller portalen, at der er omkring 40.000 børn, unge og voksne, som stammer i Danmark, og at der er stor forskel på hvordan stammen påvirker den enkelte.

Portalen gør opmærksom på, at det er både er vigtigt med en tidlig indsats og at understøtte deltagelse i det sociale fællesskab trods den nedsatte evne til at kommunikere. Derudover bringer sitet et notat, som giver oversigt over den aktuelle viden om mennesker, der stammer, og indsatser til målgruppen.

Metode til småbørn gør forældrene til nøglepersoner

Blandt en lang række mulige indsatser finder man Parent Child Interaction Therapy, PCI, som er udviklet til børn under syv år på Michael Palin Centret i London. Metoden kombinerer direkte og indirekte behandling og gør forældrene til nøglepersoner i arbejdet med barnets stammen.

"Ethvert forløb begynder med en omfattende og grundig vurdering af barnets og forældrenes kommunikation og interaktion med henblik på at lave et tilbud, der er tilpasset barnet og forældrene", skriver Socialstyrelsen i notatet.

Fagfolk kan blive klædt på til at hjælpe forældre til børn, der stammer

En strategi kan være at arbejde med nedsat taletempo og brug af pauser med barnet. Behandlingen udføres over seks uger, hvorefter forældrene arbejder efter de anviste opgaver hjemme i seks uger. Herefter evalueres barnets udvikling, og der træffes beslutning om eventuelle yderligere tiltag.

Michael Palin Centret har lavet en undersøgelse med seks børn mellem tre og knap seks år, som viser, at fire af de seks børn reducerede deres stammefrekvens signifikant efter behandlingsforløbet.

Dansk interesse for at dokumentere effekten

Notatet retter sig især mod forvaltning, kommunale mellemledere, skoleledelse og PPR, som planlægger og udvikler den undervisningsmæssige og sociale indsats over for målgruppen. For eksempel kan man læse, at der ikke har været præcedens for systematiske opgørelser af, hvilken effekt indsatser over for stammen i Danmark giver. Dog viste en undersøgelse, Dansk Videnscenter for Stammen udførte i 2009, at 19 procent af PPR-kontorerne og 68 procent af kommunikationscentrene foretager en systematisk dokumentation i forbindelse med afslutning af et logopædisk behandlingsforløb.

"Det tyder på, at der er en interesse for dokumentation af den indsats, der tilbydes", konkluderer Socialstyrelsen i notatet.

Siden 2013 har kommuner skullet indberette en række data på voksenhandicapområdet til Danmarks Statistik om tilbud og ydelser, der gives efter lov om social service til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Her kan kommunerne vælge, om de vil indberette data om kompenserende specialundervisning for voksne.

Portalen udvides løbende med nye temaer

På børneområdet indeholder vidensportalen 11 temaer om blandt andet kriminalitet, misbrug og overgreb. Det mest relevante for lærere er formentlig temaet om opmærksomhedsforstyrrelser, som byder på baggrundsviden om især ADHD.

Der er også en artikel om, hvordan velfærdsteknologiske hjælpemidler kan hjælpe børn og unge med ADHD eller opmærksomhedsforstyrrelser med blandt andet planlægning og kommunikation.

Vidensportalen bliver løbende udvidet med nye temaer om både børn og unge, handicap og udsatte voksne.

Du finder vidensportalen via linket til højre.

Powered by Labrador CMS