Anmeldelse Undervisningsdifferentiering
0   510

Inspirerende læsning om undervisningsdifferentiering

Hvad er undervisningsdifferentiering - og hvordan gør vi i praksis? Det giver denne bog nogle rigtigt gode bud på.

Undervisningsdifferentiering

Fakta


Titel
Undervisningsdifferentiering

Forfatter
E. Skibsted, H.B. Svendsen, K. Østergaard

Pris
269

Sider
208

Serie
Didaktik

Forlag
Akademisk Forlag

Fra mit første år som lærerstuderende tilbage i midt-90’erne husker jeg undervisningsdifferentiering som et af mange uhåndgribelige begreber og noget, vi på daværende tidspunkt kun kendte som princip fra vores grundbog. Ved mødet med praksis – og eleverne - blev det klarere for os, hvad det kan betyde for eleverne og læringsfællesskabet, når vi er gode til at undervisningsdifferentiere.

Artiklen fortsætter under banneret

”Undervisningsdifferentiering - Et princip møder praksis” er nyeste skud på stammen i ”Didaktik"-serien, der er lærebøger til undervisning på læreruddannelsens linjefag og i almen didaktik. Denne bog er resultatet af et samarbejde mellem en gruppe forskere og lærere i et projekt under Undervisningsministeriet. Målet var at udvikle og afprøve seks eksemplariske undervisningsforløb i dansk og matematik i 5. klasse med undervisningsdifferentiering som bærende princip. Endvidere har opmærksomheden også være rettet mod undervisningsdifferentiering i forhold til ”elever i komplicerede læringssituationer”. Målgruppen er lærere og lærerstuderende samt studerende på diplomuddannelser i inklusion, dansk og matematik.

I bogens første kapitler præsenteres projektets undervisningsdifferentierings- og inklusionsforståelse, den teoretiske baggrund for UVD-modellen, som er et redskab til at omsætte pædagogisk princip til praksis, og de elevgrupper, projektet har haft særligt fokus på. Med UVD-modellen som fælles afsæt udfoldes de seks eksemplariske forløb herefter. Her kan man blandt andet få indblik i forløb om geometri og romanlæsning samt de didaktiske refleksioner bag disse. I det sidste kapitel får nogle af de deltagende lærere ordet og fortæller om deres erfaringer med projektet. Der findes elevmateriale og lærerinformation på projektets hjemmeside, for eksempel små film med enkelte af de deltagende lærere og forskere.

Som bogens redaktører selv anfører i indledningen, giver bogen ikke en ”enkel og aktuel definition af begrebet”. I stedet gives læseren, ved indføring i UVD-modellen og de eksemplariske forløb, gode bud på undervisningsdifferentiering i praksis.

”Undervisningsdifferentiering - Et princip møder praksis” er velskrevet, læseværdig og – efter anmelderens vurdering - egnet som lærebog for kommende lærere samt ved efter-/videreuddannelse. Bogen er baseret på nyeste forskning, der er en fin kobling mellem teori og praksiserfaringer. Og så fortælles der sympatisk nok også om det, der var svært eller ikke lykkedes helt efter planen i de eksemplariske forløb. Men der er også megen inspiration at hente for den relativt erfarne lærer, der, som anmelderen, har brug for nye tilgange og en systematisering i arbejdet med undervisningsdifferentiering i praksis.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.256 andre er allerede tilmeldt