Anmeldelse Pædagogik
0   348

Motivation som refleksion

Skoletræthed kan modvirkes, viser ny bog om elevers motivation i skolen. Men det kræver den rigtige klasserumskultur.

Fakta


Titel
Unges motivation i udskolingen

Forfatter
Mette Pless, Noemi Katznelson, Peder Hjort-Madsen, Anne Mette W. Nielsen

Pris
199

Sider
198

Forlag
Aalborg Universitetsforlag

Elevers motivation for læring i skolen er dalende fra skolestart til udskoling, viser forskningen, der ligger til grund for denne bog om unges motivation. Det er udgangspunktet, og der er behov for ændring og udvikling. På det grundlag har forfatterne opstillet to spørgsmål:

Artiklen fortsætter under banneret

"Hvordan kan vi forstå, hvad der skaber motivation for læring blandt (forskellige grupper af) unge i udskolingen?" og "Hvilke læringsrum medvirker til at understøtte unges motivation for læring (og videre uddannelse) i udskolingen?"

Det er kapitel 8, "Det praktiske arbejde med motivationsudfordringer. Erfaringer fra en forskningscirkel", der sammen med afslutningen af bogen er det mest interessante for lærere. Kapitlet er en gennemgang af fire forskellige projekter vedrørende arbejde med elevers motivation, et med en enkelt person, de øvrige med grupper og med hele klasser. Nogle af projekterne resulterede i nye konkrete tiltag og metoder på de involverede skoler.

Der laves SnapLogs, så motivation bliver til et refleksionsredskab. Typiske udskolingselever bliver interviewet, og det fremgår, hvilken balancegang det er at få klassen til at fungere som både social arena og læringsrum. Der observeres og konkluderes, at organiseringen af skolen, klasserumskulturen - bredt forstået - og arbejdsformerne har stor betydning for elevernes tryghed og motivation. Der er desuden et kapitel om ungdomslivet uden for skolen.

Sidst i bogen er der referencer og fem bilag, der hver for sig er interessante: spørgeskemaundersøgelserne, SnapLogs (hvad er det, og hvad skal man gøre?), interviewguider og regressionsanalyse. Især SnapLogs og interviewguider kan bruges i egen praksis.

Bogen anbefales til lærerbiblioteket.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ