Anmeldelse

At læse i alle fag

At læse i alle fag

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"At læse i alle fag" er en ny bog i serien "Læsevejlederen", og den handler selvsagt om læsning af fagtekster. Det er ikke let tilgængeligt stof, vi her har fat i! På bagsiden af bogen står der, at det er en "forskningsbaseret udgivelse inden for læsningens og skrivningens didaktik". Den er særdeles velegnet på læsevejlederuddannelsen, ja, her må den være en gave til underviserne, for den kommer ind på alt det nye inden for læseforskning: Multimodale tekster, sætningsdannelse, tosprogedes vanskeligheder med læsning, læsning af film med mere. Jeg undrer mig dog over det manglende stikordsregister. Det synes jeg er nærmest uundværligt i en sådan bog.

Fakta:

Titel: At læse i alle fag

Pris: 249 kroner

Sider: 213 sider

Serie: Læsevejlederen

Type: Bog

Forlag: Forlaget Klim

Forlaget anbefaler bogen som grundbog for lærerstuderende i alle uddannelsens linjefag. Her tror jeg til gengæld, at der skydes over målet. Den er simpelthen for svær at forstå for læsere, der ikke tidligere har beskæftiget sig med læseteori. De vil ret hurtigt stå af over for udtryk som "Modal affordans?" Det er simpelthen for tungt.

Det må være muligt at få faglærerne gjort opmærksomme på vigtigheden af, at også de har et ansvar for læsningen i deres fag, og give dem nogle strategier, de kan bruge, uden at de skal sætte sig ind i læseteori på så højt niveau som i denne bog. Det sidste kapitel er til gengæld læsevenligt og meget relevant for alle faglærere. Her er konkrete anvisninger på og forslag til læsestrategier, og der er også et godt afsnit om motivationens betydning for børns læseudvikling.

Powered by Labrador CMS