Debat

Forældre har et stort ansvar

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kære Anders Bondo!

Lærerne på Broskolen i Korsør har holdt klubmøde om »rummelighed«. Vi diskuterede blandt andet rolle- og ansvarsfordelingen mellem skole og forældre.

Det er med stor bekymring, at vi i tiltagende grad indhentes af problemer i form af total mangel på respekt i forhold til samværet mellem elever og lærer. Her tænker vi ikke på disciplin i traditionel forstand, men på den fundamentale respekt mellem mennesker.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi møder børn, som ikke har været udsat for denne prægning fra forældrene, men som kun er fokuseret på egne ønsker og behov, uanset hvad det koster andre og fællesskabet. Samtidig møder vi dagligt elever, der af forskellige årsager ikke møder undervisningsparate i skole. Det er yderst uheldigt, da begge grupper ofte er med til at fjerne fokus fra fagligheden og uddannelsesaspektet for alle, så megen læring og dannelse går tabt.

Tendensen er, at flere af de undervisningsparate og motiverede elever og resursestærke forældre foretrækker andre skoler i stedet for den »rummelige« folkeskole.

Det er nødvendigt, at der sker en basal holdningsændring hos mange forældre, for at vi i et fællesskab kan skabe en bedre folkeskole for vores børn.

Det er nødvendigt at fokusere på denne holdningsændring, og det er vigtigt, at forældrene kommer mere på banen. De skal gøres opmærksomme på, hvilket ansvar de bærer for deres børns skolegang. De skal vide, hvad et ansvarssvigt kan betyde, og vi skal gøre det mere synligt, hvad forældrene kan forvente af skolen og lærerne.

Vi håber, DLF er lydhør og vil hjælpe os med at bringe disse problemer til debat i offentligheden. Vi tror ikke, vi står alene med dette ønske, og håber, at man for børnenes fremtids skyld vil tage op- og udfordringen op.

Svar

Tak for jeres brev. Forældrenes opbakning til børnenes skolegang er en afgørende forudsætning for vores muligheder for at give eleverne en god undervisning. Jeg har i de seneste års skoledebat givet udtryk for, at jeg mener, der her ligger et stort uudnyttet potentiale. Jeg er derfor helt enig med jer i, at vi skal bruge kræfter på dette område. Lige nu arbejder vores skolepolitiske udvalg på et oplæg vedrørende netop denne problemstilling. Når det er færdigt, vil vi drøfte det med Skole og Samfund, som vi har et godt og tillidsfuldt samarbejde med. Det er mit håb, at vi ender med et materiale, der kan bruges konkret på den enkelte skole. Lykkes det, vil jeg vende tilbage til Broskolen, så I måske kan hjælpe os med at prøve materialet af.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF