Lærerstuderende: Flere og flere møder op med et gymnasie-snit på over 10

2.372 - så mange studerende er blevet optaget på læreruddannelsen i år. Næsten 10 procent af dem møder op med et karaktergennemsnit på over 10 fra gymnasiet. I 2012 havde under fem procent af de optagne over 10 i snit. Fra og med 2013 har adgangskravet til læreruddannelsen været et 7-tal.

Publiceret

DEA

DEA er en "uafhængig tænketank, der går forrest i kampen om atgøre Danmark til verdens mest konkurrencedygtige økonomi", står derpå DEA's hjemmeside.

"Tænketanken DEA blev lanceret den 5. maj 2010. Bag DEA stårforeningen DSEB (tidl. FUHU), der de sidste 130 år har arbejdet forat styrke adgangen til bedre uddannelse og forskning for danskevirksomheder".

"DSEB blev dannet som "Foreningen til Unge HandelsmændsUddannelse" i 1880 af to fremtrædende erhvervsfolk, etatsråd HaraldFritsche og nationalbankdirektør Moritz Levy. Foreningen havde detprimære formål at dygtiggøre og uddanne butiksmedhjælpere til enhandelsmæssig karriere i Danmark og udlandet".

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Studerende, der medbringer en karaktergennemsnit fra gymnasiet på over 10, fylder mere og mere på læreruddannelsen. Det viser nye tal fra Uddannelsesministeriet.

Meget tyder på, at denne udvikling er en effekt af det adgangskrav, der har været gældende på læreruddannelsen fra og med 2013.

Antallet af studerende, der kommer ind på læreruddannelsen med over 10 i snit, har således været støt stigende siden 2012, det sidste år, hvor der ikke var krav om et 7-tal for at komme ind:

I 2012 havde 155 af de optagne studerende over 10 i snit, svarende til 4 procent af dem, der blev optaget, nemlig i alt 3.521 studerende.

I 2013 havde 159 af de optagne studerende over 10 i snit, svarende til 6,1 procent af dem, der blev optaget, nemlig i alt 2.604 studerende.

I 2014 havde 188 af de optagne studerende over 10 i snit, svarende til 8,4 procent af dem, der blev optaget, nemlig i alt 2.235 studerende.

Og her i 2015 har 218 af de optagne studeren over 10 i snit, svarende til 9,2 procent af dem, der blev optaget, nemlig i alt 2.372 studerende.

Det vil sige, at andelen af studerende med over 10 i snit i bagagen fra gymnasiet er blevet fordoblet i forhold til 2012, som altså var det sidste år, hvor man kunne komme ind på læreruddannelsen, uden at nogen kikkede på ens gennemsnit fra gymnasiet.

DEA: Glædelig udvikling

Det er en glædelig udvikling, mener uddannelsestænketanken DEA, som har analyseret tallene fra Uddannelsesministeriet.

"Det er glædeligt, at de, som er fagligt meget dygtige i stigende grad vælger læreruddannelse, fordi fagligt dygtige lærere giver fagligt dygtige elever, som giver fagligt dygtige studerende, og dermed på længere sigt også fagligt dygtige medarbejdere i private virksomheder og offentlige institutioner. Det har Produktivitetskommissionen påvist", siger adm. Direktør i DEA, Stina Vrang Elias.

7 eller 10 - er det vigtigste ikke, at læreren er engageret i sit arbejde?

"Der skal selvfølgelig mere til end gode boglige kundskaber i lærergerningen - gode menneskelige og personlige egenskaber er også vigtige, men faglige kvaliteter er et rigtig godt udgangspunkt".

"Men vi har selvfølgelig ikke kun behov for de fagligt dygtige på læreruddannelse, vi har behov for et mix. Vi har brug for mange forskellige typer på læreruddannelse, også de fagligt dygtigste. Det kan jeg ikke se noget negativt i", siger Stina Vrang Elias.

Se ansøgertallene fra de enkelte læreruddannelser

 

 

Læs mere

Læs Uddannelsesministeriets notat om optagnestuderende til læreruddannelsen her.