Anmeldelse Trivsel
1   559

Hjerteskærende skæbner

Ti undervisningsfilm slår et slag for børn, der lever med vold i familien, og fortæller om, hvor der er hjælp at hente. Og hvordan læreren kan hjælpe barnet ud af volden.

Fakta


Titel
Børn der lever med vold


Gratis. Filmene kan findes på emu.dk, børneportalen.dk og YouTube

Forlag
Undervisningsministeriet


Det værste er, hvis de voksne ikke tror på, hvad barnet fortæller. Sådan havde jeg det efter at have set de ti undervisningsfilm om børn, der lever med vold i familien, og hvordan de kan få hjælp. Mange af de børn, der lever i familier med vold, har aldrig talt med andre om det. Det er så stort et tabu, at barnet hellere lider og skammer sig over at blive slået end søger hjælp. I stedet gør barnet alt, hvad det kan, for at tilpasse sig, så det ikke kommer ud for situationer, der kan tirre den af forældrene, der slår.

Artiklen fortsætter under banneret

Hvad skal man som lærer gøre, når man ser et barn, der bliver udsat for vold? Eller hvad skal et barn gøre, hvis det ved, at ens kammerat lever i en familie med vold? Nu er der blevet udgivet en dvd med ti små undervisningsfilm, der består af fem interviewfilm og fem temafilm. De fem interview er med unge, der åbent fortæller om en opvækst med vold, og hvordan de fik hjælp til at komme videre og få en tryg hverdag.

De fem temafilm handler om børns rettigheder, definitionen af vold, hvordan børn kan få hjælp, hvor familien kan få hjælp, og en guide til at komme i sikkerhed.

Filmene er tænkt til brug på skoler af lærere og AKT-lærere (adfærd, kontakt, trivsel) og til børn, der søger viden på nettet om vold og hjælp, hvis de selv eller deres kammerater oplever vold i hverdagen.

Det er helt tydeligt, at filmene ikke kan stå alene. Det kræver også, at lærerne og de studerende trænes i at spotte børns signaler på mistrivsel. Men vi skal jo alle starte et sted, og det første skridt er at tage sig tid til at lytte til, hvad barnet fortæller både med ord og adfærd. Tingene er ikke altid, som vi umiddelbart tror. Det kan være børn, der er oversamarbejdsvillige, høflige, veltilpassede, børn med hovedpine og mavepine eller børn, der har problemer med ufrivillig vandladning, eller børn, der slår, råber eller på anden måde viser tegn på stress.

Hvis man som lærer ikke selv har levet med vold, kan det være meget svært at spotte signalerne, men disse ti film er et godt sted at begynde.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ