Anmeldelse

På barrikaderne for børns rettigheder

"Bevar os vel" er en lille, men vigtig udgivelse, der sætter fokus på børns rettigheder. Bogen er Jens Raahauges bidrag til serien af inspirationshæfter om skolens og i særkende danskfagets kerneopgaver.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jens Raahauge har skrevet bogen i anledning af 25-års dagen for Konventionen af Barnets Rettigheder i 2014. Børns rettigheder skal under huden på både voksne og børn og bør derfor være pligtig undervisning for alle. Det er ikke nok at fejre børnekonventionen – den skal leves i praksis. Og derfor er bogen vigtig. Den opridser kort erfaringer og pointer om det centrale i danskfagets arbejde med at få sat fokus på børns sprog og rettigheder.

Fakta:

Titel: Bevar os vel

Forfatter: Jens Raahauge

Pris: 103,50

Sider: 46

Forlag: Dansklærerforeningen

"Bevar os vel" giver præcise bud på, hvordan vi i praksis kan støtte barnet i at tilkæmpe sig rettigheder gennem sproget. Bogens kapiteloverskrifter beskriver tydeligt Jens Raahauges dagsorden: "Jeg er i mit sprog", "Jeg har min ret", "Sproget binder os sammen", "Rettigheder gælder alle", "Om den enkelte og fællesskabet", "At høre til", "At udvikle sig", "At blive beskyttet", "At blive hørt".

Brug bogen på læreruddannelsen og i klasseteamet, hvor den etiske fordring og barnets rettigheder er omdrejningspunktet for undervisningen. Det kan ikke siges for ofte. Demokrati og medbestemmelse udvikler sig kun ved at opleve det i praksis. Derfor er det essentielt, at undervisningen bygger på reel medbestemmelse og respekt for børns rettigheder.

Powered by Labrador CMS