Se solen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 11. august vil man kunne opleve en 80 procents formørkelse af solen. Denne sjældne begivenhed bliver i år rammen om en ny type eksperiment i naturfagsundervisningen - et eksperiment, hvor alle skoler over Internettet kan give hver deres lille bidrag til en fælles observation af måneskyggens bevægelse hen over Danmark. Observation af en solformørkelse kan ikke foretages af en enkelt person, hvad enten man er professionel eller amatør. Kun hvis tilstrækkeligt mange gør en fælles indsats, kan det lade sig gøre. Projektet hedder SOS'99 og gennemføres af Institut for Matematik, Fysik og Kemi ved Danmarks Lærerhøjskole i samarbejde med blandt andre Tycho Brahe Planetariet, UNI-C og Undervisningsministeriet.

Hver deltagende skole skal med en simpel observation bestemme, præcis hvornår solformørkelsen begynder set fra deres egen skole.

De skal straks efter indtaste tidspunktet på SOS'99's hjemmeside. Her kan man på et danmarkskort, der løbende bliver opdateret, følge måneskyggens bevægelse hen over landet. Projektets hjemmeside ligger på adressen www.sos99.dk, og her kan man finde yderligere oplysninger om baggrunden for projektet, mekanismerne bag solformørkelsen og forslag til den praktiske gennemførelse af observationen. På Planetariets hjemmeside kan man ligeledes læse om solformørkelsen og de aktiviteter, der foregår på Planetariet i forbindelse med den. Adressen er www.tycho.dk/solform.