”Vi har en god dialog med kommunen", siger formand for Gladsaxe Lærerforening Thomas Agerskov.

Lærerne får fem timer til egen forberedelse i Gladsaxe

Et ugentligt teammøde, en time ekstra til egen forberedelse og opmærksomhed på tillidsrepræsentanter er noget af det, som Gladsaxe Lærerforening og Kommune er blevet enige om i en ny fælles forståelse.

Publiceret

Fælles forståelse i Gladsaxe

 • 4 ugentlige timer til egen forberedelse, bliver næste årændret til 5 ugentlige timer. Desuden kan timerne placeres andresteder end på skolen.

• Reglerne om 6. ferieuge normaliseres
• Der skal være et ugentligt teammøde.
• Fokus på drøftelse af lærerens/børnehaveklasselederensopgavemængde.
• Lærerne/børnehaveklasselederne anvendes kun undtagelsesvis somvikar.
• Der kommer mere konkret indhold i opgaveoversigterne.
• Fælles og individuel forberedelse skal optræde isammenhænge.
• Opgavers indhold og tidsmæssige placering skal være kendt i sågod tid som muligt.
• Fokus på nyuddannede lærere
• Ordnede forhold for tillidsrepræsentanten
• Fokus på god årsplanlægning

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Egentlig havde parterne indgået en fælles forståelse for to år, men de udfordringer, som er opstået på skolerne i løbet af dette skoleår, betyder, at lærerkredsen og kommunen har valgt at genforhandle den fælles forståelse om lærernes arbejdstid allerede nu.

"Vi har i år haft en masse bøvl omkring 6. ferieuge. Vi kunne placere den på skoledage, men så skulle undervisningstimerne læses, når man kom hjem fra ferie. Det har virkelig fyldt meget på skolerne. Næste år kan man holde sine feriedage og også holde fri fra undervisningen", siger formand for Gladsaxe Lærerforening Thomas Agerskov.

DLF forbereder sag med KL

Ikke tid på opgaverne

I drøftelserne ville Thomas Agerskov gerne have haft indført, at lærerne skulle have tid afsat til alle opgaver, men det var kommunen ikke indstillet på. Heller ikke et loft på tallet af undervisningstimer indgår i den fælles forståelse, men Thomas Agerskov fortæller, at undervisningstimerne er fordelt meget lige i Gladsaxe, og at lærerne har omkring 757 undervisningstimer om året. 

Til gengæld har lærerne med den nye forståelse fået en forberedelsestime mere, som de selv kan råde over.

"Før havde vi fire timer om ugen, det bliver nu til fem, som lærerne selv kan placere. Timerne er afsat som en del af egen forberedelse. Det er jo det her, der giver folk råderummet i deres arbejdstid", siger Thomas Agerskov.

Tillidsrepræsentanter skal have ordentlige forhold

På skolerne har tillidsrepræsentanterne i år haft lidt svært ved at få tid til opgaverne. Derfor er der nu blevet indskrevet, at der skal være en drøftelse med tillidsrepræsentanten om tiden til opgaverne.

"Jeg har en forventning om, at der vil blive ordentlige forhold for tillidsrepræsentanterne", siger Thomas Agerskov. 

Selv om han gerne havde set, at der i den fælles forståelse havde været mere fokus på, at der er sat tid på lærernes opgaver, er han glad for at det er lykkes at nå til enighed.

"Vi har en god dialog med kommunen. Det er i en vanskelig ramme, og vi ser forskelligt på mange ting. Men vi har konstateret, at hvis vi skal skabe forbedringer for medlemmerne, skal vi bide os fast i bordkanten og være med, hvor det sker".