Lærer til lærer

Valget 2015: Ungdomspolitikernes grundholdninger

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lad dine elever sætte sig ind i partiernes grundholdninger gennem online spil

Til 100 års-jubilæet for Grundloven, der gav kvinder og tjenestefolk valgret, har Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling udviklet en såkaldt grundlovsgenerator, der giver elever mulighed for at skabe deres egen grundlov. Generatoren egner sig også glimrende som et indslag i undervisningen i forhold til det forestående valg.

I generatoren indgår der nemlig udsagn fra ungdomspolitikere fra alle partier om nogle helt grundlæggende samfundsmæssige spørgsmål som fx om vi skal bevare monarkiet, om EU skal have mere magt, om ytringsfrihed er ubegrænset, og om valgretsalderen skal sættes ned. Eleverne kan gå på opdagelse i ungdomspolitikernes svar og på den måde finde ud af, hvilke ligheder og forskelle der er mellem partierne.

Materialet er særdeles velegnet til historie og samfundsfag i 8. og 9. klasse – og det har den styrke, at mange elever sandsynligvis vil have lettere ved at identificere sig med ungdomspolitikerne, der indgår generatoren, end de langt ældre politikere, der optræder i medierne. Så måske kan generatoren være et middel til at få langt flere elever til at interessere sig for valget 2015.

Gå til grundlovsgeneratoren: http://historieogkultur.ucl.dk/grundlov/nutid.htm

Lærervejledning til grundlovsgeneratoren: http://historieogkulturarv.ucl.dk/wp-content/uploads/2015/05/nutidsgenerator-laerervejledning-endelig.pdf