Blog
2   1092

Automata/Snitte-kursus

Abonner på nyt om Håndværk og design - fra værkstedet i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Finurlige figurer, hjul, håndtag og vippemekanismer og ikke mindst – kniv og træ. Det var indholdet i weekendens kursus i sløjdlærerforeningen København med instruktør Frank Egholm og temaet snitning og automata.

Kurset var en gentagelse af succesen fra april sidste år, som jeg har beskrevet i et tidligere blogindlæg

Sidste gang blev jeg overvældet af alle de finurlige ting, Frank havde med, men denne gang var jeg forberedt, og havde lagt en plan. Den figur, jeg ikke blev færdig med sidst, skulle selvfølgelig laves færdig, men derudover ville jeg prøve at lave en enkel ting, som jeg ville kunne tage med direkte til eleverne. Det blev til et vippelegetøj med fugle, som også er beskrevet i Frank Egholms nye bog ”Den Store Snittebog”.

Min figur fra sidst er en alternativ udgave af en brændehugger, som Frank også beskriver i sin nye bog. Jeg har lavet en bøddel med en økse – lidt morbid, men det var et voksenkursus, jo.

Artiklen fortsætter under banneret

Vippelegetøj:

Til vippelegetøjet har jeg snittet to kragefugle (Zapates) af friske hasselgrene. Mine er lidt lange, men fugle på cirka 10-12cm ville være passende, tror jeg.

En gren, ca. 30-40cm lang og cirka 3cm tyk, saves igennem på langs og snittes til i enderne.

Stykkerne lægges forskudt med cirka 6cm og der bores 4 huller som vist på tegningen.

Mellemrummet mellem hullerne snittes væk.

Et stykke rundstok stikkes gennem hullerne i grenen, og det vurderes, i hvilken vinkel fuglene skal monteres på rundstokken. Der bores et hul til rundstokken i bunden af fuglen i den rette vinkel.

Der forbores til sømmet ind til hullet i grenen fra den ene side og igennem rundstokken. Læg noget imellem grenstykkerne, før du borer, så der er en afstand på cirka 3mm. Denne afstand muliggør bevægelsen.

Når bevægelsen er tilpasset og i orden, kan sømmene bankes helt igennem.

Da vippefuglene var færdige, var der tid tilbage, og jeg lavede en spætte, som hakker i et træ. Den bruger lidt det samme princip som vippelegetøjet og er nem og hurtig at lave.

Spætten:

Spætten snittes ud. Jeg har grovsavet den på dekupørsaven først, det går lidt stærkere.

Et grenstykke halveres, og der bores to huller med en afstand på cirka 2cm. Mellemrummet snittes væk. På bagsiden snittes en rende til snoren. Spætten tilpasses i forhold til rundstokken, der bores hul i bunden af fuglen, og rundstokken sættes i. (Rundstokken må ikke være for lang, da fuglen så kommer til at flagre til siderne – på denne sidder den jo kun fast med ét søm). Der forbores i grenen ind til hullet og igennem rundstokken. Forneden på rundstokken bores et hul hvori snoren bindes fast. Justér før sømmet bankes helt igennem.

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.333 andre er allerede tilmeldt