Nye prøver på vej

Forligspartierne bag folkeskoleloven indfører nye prøver og nye prøveformer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolerne skal nu gennemføre forsøg med en fælles naturfaglig afgangsprøve. Eleverne får derudover mulighed for at forberede sig i grupper til prøverne i mundtlig dansk, skriftlig dansk og fysik/kemi. Endvidere skal skolerne gennemføre forsøg med mundtlige prøver i matematik og skriftlige prøver i tysk og fransk. Endelig skal faglæreren igen deltage i bedømmelsen af eleverne ved de skriftlige prøver i dansk og matematik. Det er forligspartierne bag folkeskoleloven blevet enige om.

Undervisningsminister Bertel Haarder ser især frem til at følge forsøget med en fælles naturfaglig prøve.

»Nu bliver der mulighed for at styrke sammenhængen mellem fysik/kemi, biologi og geografi. Det har i flere år været et stort ønske«, siger han.

Der er rigtig gode takter i forslaget om nye prøveformer, mener formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg i Danmarks Lærerforening Dorte Lange.

»Matematik bør have mundtlig afgangsprøve, og det er godt, at vi nu kan gennemføre det som forsøg. Der åbnes også for forsøg med, at elever forbereder sig i grupper til afgangsprøverne, og det er virkelig godt. Det understøtter folkeskolens generelle formål. Det har været et klart lærerønske at kunne læse og vurdere egne elevers skriftlige afgangsprøver. Det er godt, at ministeren og forligskredsen her har været lydhøre«, siger Dorte Lange.

jvo@dlf.org

En sværm af nye initiativer fra Bertel Haarder

Undervisningsminister Bertel Haarder fremlagde i sidste uge en lang række nye udspil, som kan samles i tre grupper:

- En handlingsplan for de praktisk/musiske fag.

- Tiltaget »Projekt Skoleudvikling«, der donerer 65 millioner kroner til forsøg med undervisningsassistenter, turbodansk, it-læremidler, erhvervsklasser og skoleudvikling.

- Nye prøver.

Faktaark og ansøgningsskemaer kan hentes på www.uvm.dk