"Beklageligvis ønsker ingen af kommunerne at indgå arbejdstidsaftaler med lærerne”, lyder det fra kredsformand for Lolland Falster Lærerforening, der dækker Lolland og Guldborgsund, Henrik Hansen

Lollands-Falsters lærere får flekstidsaftaler

Lolland-Falster Lærerforening har indgået en flekstidsaftale med både Guldborgsund og Lolland Kommuner. Men ingen af kommunerne har ønsket at indgå en reel arbejdstidsaftale.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Guldborgsund er det et administrationsgrundlag, som sætter rammerne for lærernes arbejdstid næste år, mens det i Lolland er et såkaldt tryghedspapir. I begge kommuner er kreds og kommune blevet enige om en rammeaftale for flekstid, men reelle arbejdstidsaftaler har ikke været en mulighed, fortæller formand for Lolland-Falsters Lærerforening Henrik Hansen.   

"Vi har skrevet under på administrationsgrundlaget, mens tryghedsaftalen udelukkende er arbejdsgivernes. Men begge dokumenter bekræfter, at Lov 409 og bilag 1.1 fra overenskomsten 2015 gælder. Beklageligvis ønsker ingen af kommunerne at indgå arbejdstidsaftaler med lærerne", lyder det fra kredsformanden.

Lærerforliget: Et ekstra løntrin og fokus på forberedelsen

Frivillig flekstid

Henrik Hansen understreger, at den flekstidsaftale, som er indgået i begge kommuner er et tilbud, som lærerne kan vælge at tage imod. Flekstidsaftalen opdeler arbejdstiden i to:

En fikstid som skolelederen placerer tidsmæssigt på arbejdsstedet og en flekstid som læreren placerer tidsmæssigt på arbejdsstedet i umiddelbar tilknytning til fikstiden.

"Flekstidsaftalerne er i begge tilfælde rammeaftaler, så de skal gøres færdige på skolerne som en aftale i samarbejde mellem tillidsrepræsentanter og skolelederne", siger Henrik Hansen.  

Vælger lærerne ikke en flekstidsordning fastsættes arbejdstiden af skolelederen.

Guldborgsund: Administrationsgrundlag med underskrifter 

I Guldborgsund har kreds og kommune sammen valgt at underskrive et fælles administrationsgrundlag. Men der er ikke tale om en arbejdstidsaftale, der eksempelvis sætter et maksimalt undervisningstimetal for lærerne.

"Vi signalerer en enighed om opgaven sammen med kommunen. Vi har valgt at sige, at vi gerne vil skrive under på det, vi kan blive enige om", siger Henrik Hansen.

Men kreds og kommune kunne ikke blive enige om et maksimalt undervisningstimetal.

"Vi er underlagt et stort pres på undervisningstiden. Det ser ud til at vi ryger op på et gennemsnit på mellem 820-840 timer om året næste år. Det er 200 timer mere end under A08. Men vi har opnået noget ved at skrive under blandt andet er der afsat tid til tillidsvalgte", siger Henrik Hansen og understreger;

"Men samtidig gør vi i byrådet kraftigt opmærksom på, at undervisningstimetallet er stærkt stigende og har betydning for det psykiske arbejdsmiljø og kvaliteten af undervisningen". 

2014: Guldborgsund: Lærere og kreds enige om at samarbejde

Lolland: Arbejdsgivernes tryghedspapir

I Lolland Kommune har der været et tæt samarbejde mellem kommune og kreds. Men her er det arbejdsgiverne, der alene har valgt at melde rammerne for lærernes arbejdstid næste år ud.  

"Vi har været med til at påvirke tryghedspapiret, men det er 100 procent arbejdsgiverens papir. Vi har påvirket det i den udstrækning, det var muligt. Vi har sørget for, at arbejdstidspapiret fra de centrale forhandlinger er taget med i teksten", siger Henrik Hansen.

2014: Lolland: Tryghedspapir definerer lærernes arbejdsforhold

Læs mere

Tryghedsaftale - Lolland

Flekstidsaftale - Lolland

Administrationsgrundlag - Guldborgsund

Flekstidsaftale - Guldborgsund

Powered by Labrador CMS