Pædagogik
0   363

Psykolog: Børns sprog er blevet voldsommere

Ord som fuck og luder er blevet en del af nogle børns ordforråd, men selv om tonen er hård, betyder det ikke nødvendigvis, at børnene er blevet hårdere.

Børns sprog er objektivt set blevet voldsommere. Det er John Aasted Halse, psykolog, konsulent og tidligere formand for foreningen Børns Vilkår, ikke i tvivl om. Men det betyder ikke nødvendigvis, at børn er blevet hårdere over for hinanden, alene at ordene er blevet udvandet.

»Sproget er klart blevet voldsommere, men det er vigtigt at huske, at sproget er en relativ størrelse. Det kan hurtigt lyde meget grænseoverskridende, hvis en knægt råber so eller luder efter en pige, men fordi sproget er normativt, svarer det måske til tidligere at kalde nogen kælling eller tøs«, siger John Halse.

I dag bruger børn og voksne mere tid sammen end tidligere, og John Halse påpeger, at voksne derfor lægger mere mærke til det, når hårde ord slipper ud af munden. Derfor kan det også komme til at virke, som om tonen er blevet værre, end det er tilfældet. I skolen er frikvarteret ikke længere voksenfrit, og blandt andet derfor er børn blevet mere åbenmundede, mener han:

»Børns adfærd i dag er mere fremme i skoene end nogensinde før. Tidligere generationers børn har typisk været mere tilbageholdende med at sige noget, mens voksne lyttede med, og de grimme ord var noget, der blev sagt på toilettet. Sådan er det ikke længere«.

Artiklen fortsætter under banneret

Grimme ord behøver dog ikke nødvendigvis at være et problem, hvis børnene er indforstået med, at ordene er tillagt en anden værdi.

»Hvis alle er enige om sprogkoden, at luder for eksempel ikke betyder prostitueret, men idiot, behøver der ikke at være noget galt i at bruge grimme ord. Men det er problematisk, hvis ordene bliver sagt med en nedgørende eller chikanerende bagtanke, for så bliver sproget ekskluderende«.

Hvis man som lærer gerne vil gøre noget ved en hård tone i klassen, er dialog ifølge John Halse vejen frem. For eksempel kan man spørge eleverne, hvad det betyder, når de siger luder. Og tage en snak om, at selvom de måske ikke opfatter det som et grimt ord, kan andre opfange det som nedgørende.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.516 andre er allerede tilmeldt