Blog
0   636

Naturfaglige kompetencer - er lærerne klædt på?

Abonner på nyt om Astra-bloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Med de forenklede Fælles Mål er der kommet massiv fokus på de naturfaglige kompetencer. Men er lærerne klædt på til at undervise, så eleverne får udviklet deres kompetencer mest muligt?

”Gennem årene er det gået op for mig, at i alle lande kæmper lærerne med at integrere inquiry-baseret undervisning i deres praksis. Lærerne er simpelthen ikke klædt på til det. Det er den samme overordnede problemstilling i alle lande.” (Meshach Ogunniyi fra University of the Western Cape i Sydafrika).

Citatet er fra en af hovedtalerne på den nyligt afholdte NARTS-konference i Chicago. NARTS er en international organisation, der arbejder for at forbedre science-undervisning og læring gennem forskning.

Et af de helt store emner på konferencen var naturfagskompetencerne, og hvordan vi sikrer en undervisning, der udvikler elevernes naturfaglige kompetencer. Et overordnet billede tegnede sig. Fra alle deltagerlandene blev der peget på, at mange lærere er uforberedte på den form for undervisning.

Gælder det så også her i Danmark? Føler lærerne sig klædt på til at tilrettelægge deres undervisning, så målet ikke alene er, hvad eleven lærer rent fagligt, men at eleverne udvikler deres naturfaglige kompetencer?

Artiklen fortsætter under banneret

Undersøgelseskompetencen

Jeg har mødt flere naturfagslærere der siger, at de har styr på undersøgelseskompetencen, for “de laver tit forsøg”. Men det er altså ikke nok. Undersøgelseskompetencen handler om så meget mere end det at lave forsøg. Eleven skal kunne designe, gennemføre og evaluere undersøgelser i naurfagene. Opstille hypoteser, udarbejde en forsøgsplan der kan teste hypotesen, vurdere resultaterne og forkaste/bekræfte hypotesen.Og det tænker jeg stiller en masse udfordringer. Er lærerne “metode” didaktisk klædt på til det?  

Modelleringskompetencen

Jeg har selv været der. Jeg var overbevist om, jeg havde helt styr på modelleringskompetencen. En kompetence jeg tænkte var mindre betydningsfuld, og jeg brugte da masser af modeller i min undervisning - lige fra tellurium til illustrationer af vands kredsløb.

Jeg skal love for, at jeg på NARTS blev så meget klogere. Det handler ikke om, at jeg skal være god til at bruge modeller i min undervisning, men om at undervisningen skal være god til at opbygge elevens modelleringskompetencer. Eleverne skal kunne anvende og udvikle naturfaglige modeller. Eleverne skal tænke i modeller, når noget er for småt eller stort til de kan se det, når noget er sket engang eller noget vil ske i fremtiden, eller når det er store eller små sammenhænge. Eller som jeg lærte det på konferencen: Det er naturfagenes sprog at kunne meta-modellere.

Her duer lærerbøgerne ikke

Monica Bullago, Stony Board University, sagde følgende på  NARTS:

“Lærerne er usikre, og når de er det, så læner de sig meget op af lærebøgerne. At undervise med det mål at udvikle elevernes kompetencer og med inquiry tilgang handler om alt det, der ikke står i lærebøgerne. Derfor skal lærerne klædes rigtigt godt på og efteruddannes netop i den didaktiske del af undervisningen der gør, at elevernes kompetencer hele tiden udvikles.”

Så jeg tænker, at vi står overfor en udfordring. Kræver det et opråb - har vi brug for en efteruddannelse?  Ikke den traditionelle uddannelse i undervisningsfag, men en efteruddannelse med fokus på didaktiske metoder, der er særlig egnede til naturfagene. Det kunne for eksempel være Nysgerrig Per og Ingeniørens udfordring, hvor eleverne får mulighed for at udvikle deres naturfaglige kompetencer.

Eller som Justin Dilon, University of Bristol, udtrykte det på konferencen: ”Det ideelle vil være en læreruddannelse som er bygget op som et mix af sciencemetoder og egentlig fagligt indhold og didaktik. En ligeværdig balance mellem disse – se bare på Finlands Science Methods Cources”.

Vil I vide mere om undervisning der udvikler elevernes naturfaglige kompetencer? Så er her en række gode råd:

Deltag på NTS-centerets gratis temadag ‘Ned i de naturfaglige kompetencer’ den 23. november 2015 - tilmelding på cfb@nts-centeret.dk eller NTSnet.dk.

Læs undervisningsministeriets vision og oplæg til strategi: Fremtidens naturfaglige uddannelser

Læs mere i vejledningerne for de enkelte fag, for eksempel biologi.

Læs Introduktion til IBSE-didaktikken

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.468 andre er allerede tilmeldt