Debat

Folkets stemme

Der er snart valg til Folketinget. De fleste af os har nok altid betragtet Folketingets og regeringens arbejde med respekt. Det er jo det øverste lag af det danske samfunds formelle demokrati! Men noget er forandret helt fundamentalt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Svinestregen mod lærerne i 2013 er og bliver ikke glemt. At Socialdemokraterne, De Radikale og Socialistisk Folkeparti brugte regeringsmagten til at mistænkeliggøre en hel faggruppe for at bane vej for finansiering af en skolereform og indgreb i overenskomsten, står stadig tindrende klart. Regeringen lader hånt om det danske aftalesystem og fortsætter sin magtarrogance ved at gøre lovindgrebet fra 2013 til en fortsat del af sin politik. Det gør den ved under overenskomstforhandlingerne at forbyde arbejdsgiverne at ændre i lov 409 eller forhandle den væk. Derudover har regeringen sikret lov 409's fortsatte eksistens gennem det såkaldte implementeringssekretariat. »At reformerne og de nye arbejdstidsregler bliver en succes og får effekt i praksis, forudsætter, at de implementeres fuldt ud og sammenhængende hele vejen fra de ansvarlige ministerier til kommuner, skoler, selvejende institutioner, ledere, lærere og helt ud til den enkelte elev - og at der efterfølgende løbende og systematisk følges op på indfrielsen af reformernes målsætninger«, står der i Finansministeriets opgavebeskrivelse.

Normalt vil en regering efter et lovindgreb i overenskomsten efterfølgende overlade overenskomsten til parterne - men ikke denne regering. Den har overtaget overenskomsterne og undergraver dermed det danske aftalesystem. Alt dette skal naturligvis forelægges for ILO, som i forlængelse af forløbet i 2013 kritiserede den danske regering for at hindre frie forhandlinger.

Det største problem er, at tilliden og opbakningen til det demokratiske system forsvinder. Hvordan skal vi kunne have tillid til en regering, der underløber nogle af de mest fundamentale principper i et demokratisk samfund? En sådan regering har ikke fortjent at fortsætte, men det borgerlige alternativ har bakket regeringen op i både lov 409 og den fremgangsmåde, skolereformen er blevet til på. Dertil vil en borgerlig regerings økonomiske politik betyde forringelser på en række velfærdsområder. Pest eller kolera? - bedøm selv.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Fremtiden kalder på en samlet fagbevægelse, der sætter sig op mod regeringen og går i brechen for både aftalesystem og demokratisk samtale. Det kommer desværre ikke fra de politiske partier.

Powered by Labrador CMS