Debat

Snyd og fusk

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har netop været igennem en overenskomstafstemning med tilhørende debat, hvor mange ja-sigere i god tro har argumenteret med, at arbejdstidsdelen ganske vist har små og store mangler, men hvor løndelen til gengæld er rigtig flot.

En samlet vurdering har fået mange til at stemme ja.

Nu viser det sig efter de oplysninger, som er fremkommet på hovedstyrelsesmødet den 26.-27. april, at vi selv har betalt en del af den 'flotte' lønaftale med forringede arbejdsforhold blandt andet ved at udhule overarbejdsbestemmelserne og ved at veksle en del af den ekstra F-tid fra specialundervisning til flere lønkroner.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

I alt har man på den måde overført 126 millioner kroner fra arbejdstidsdelen til løndelen.

På overenskomstkongressen i efteråret vedtog et flertal, at DLF kunne forhandle ny løn, hvis arbejdsgiverne fremsatte det som krav. Det er altså helt klart Kommunernes Landsforenings projekt. Men nu har vi så selv finansieret over 25 procent af et arbejdsgiverkrav om ny løn.

Vi vedtog også, at forberedelsestiden ikke måtte forringes, men at 'Den samlede tid til forberedelse og efterbehandling skal bringes i overensstemmelse med de øgede krav til undervisning i folkeskolen'.

Dette krav kunne Kommunernes Landsforening desværre ikke finde finansiering for. Så derfor blev der visse mangler ved arbejdstidsdelen.

Ny løn finansieret af dårligere overtidsregler og mindre F-tid.

Det kalder jeg kreativ fortolkning af kongresvedtagelserne. Mon ikke mange ja-sigere havde taget dette forhold med i deres samlede vurdering, hvis de havde kendt sammenhængen?

Men disse oplysninger er tilfældigvis først blevet forelagt hovedstyrelsen - og os andre - efter afstemningen.

I min ordbog kaldes den slags snyd og fusk.

Peter Hess-Nielsen

næstformand

Ballerup Lærerforening

Svar

Alle i hovedstyrelsen ved, at vi ikke har stillet krav om - eller ønsket - at købe et lønsystem for midler fra arbejdstidsaftalen. Hovedstyrelsen ved også, at vi på alle måder forsøgte at fastholde både en centralt aftalt overtidsbestemmelse og centralt aftalt ekstra forberedelsestid til undervisning i specialklasser. Da det på ingen måde kunne lade sig gøre, sikrede vi os at fastholde de midler, som herved blev frigjort.

Jeg kan i øvrigt anbefale dig at købe en ny ordbog.

Anni Herfort Andersen

formand for DLF